Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Emme enää elä lastemme piikkiin - Kiitos Sipilän ja Orpon

Valtamedia hehkutti: Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensi kertaa 10 vuoteen – Petteri Orpo 2,2 miljardin yllätyksestä: ”Emme enää elä lastemme piikkiin”

Pitääkö ministeri kansaa tyhmänä?

Nytkö emme enää elä lastemme piikkiin?

Ja se on tietysti istuvan hallituksen ansiota.

Iloinen yllätys oli siis, ettei Valtiokonttori joudu nostamaan suunniteltua 2,2 miljardin euron lainaerää.

Ensiksi kysyn, onko se velan lyhentämistä, ettei joudu nostamaan suunniteltua lainaerää? Ei ainakaan tavan kansalaiselle.

Yksityiskohtaista selitystä kuluneella viikolla tulleelle 2,2 miljardin euron iloiselle yllätykselle ei Orpon mukaan vielä uutisankan tullessa ollut.

Oma kehu alkoi kuitenkin löyhkätä välittömästi.

Sekä pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) arvioivat hallituksen harjoittaman talouspolitiikan selittävän saavutusta.

Valtiovarainministeriön ylitarkastaja Mikko Spolander korjasi kuitenkin ministerien väitteet: Se, ettei valtionkonttori joudu nostamaan 2,2 miljardin euron lainaerää johtuu pääasiassa kertaluontoisista tekijöistä.

– Ne eivät tule toistumaan samanlaisina ensi vuonna tai myöhempinä vuosina.

Ministerit siis valehtelivat.

Eivätkö he muka tienneet, että:

  1. Valtio kuittasi reilut 1,4 miljardia euroa, kun Suomen Vientiluotto (Finnveran tytäryhtiö) maksoi ennenaikaisesti takaisin valtiolta saamansa jälleenrahoitusluotot.
  2. Kesäkuussa valtio myi Nesteen osakkeita 861 miljoonan euron edestä.  Nesteen kesäkuun omistajaluettelon mukaan osakkeet päätyivät valtaosin ulkomaisille omistajille.

Nämä ovat esimerkkejä kertaluontoisista suorituksista valtion tilille. Nämä suoritukset eivät siis toistu, ellei valtio myy lisää tuottavaa omaisuuttaan.

Ja villi veikkaukseni on, että näin tulee käymään. Euroopan Unionin pikku hiljaa sortuessa valtion omaisuus päätyy oligarkien taskuun kuten Neuvostoliiton hajotessa.

Sillä ei ole mitään peitettyä, mikä ei tule paljastetuksi, eikä mitään salattua, mikä ei tule tunnetuksi. Minkä minä sanon teille pimeässä, se puhukaa päivän valossa. Ja minkä kuulette kuiskattavan korvaanne, se julistakaa katoilta.  - Jeesus nasaretilainen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Jos lainasumma pysyy määrällisesti samana, se pienenee arvollisesti joka vuosi. Parin sadan vuoden päästä nykyinen lainamäärä on valtiolle kahvirahoja. Valtiolla on aikaa odotella.

Lainaa voidaan ottaa myös lisää ja lainan arvo silti vähenee, jos sitä lainaa vain otetaan vähemmän kuin mitä sen lainan arvo laskee.

Eu:n sortuminen laskisi euron arvoa, joka pienentäisi euroina otettuja lainoja. Eli se auttaisi vain Suomen lainojen kanssa. Olettaen, että niiden arvo on sidottu euroihin, eikä muihin valuuttoihin.

Kertaluontoiset tulot on hyvä pointti ja osa niistä onkin ollut lähinnä lypsävän lehmän myymistä, joka ei tule tulevaisuudessa auttamaan lainan kanssa.

Jani Kuusela

Tässä hyviä myyntikohteita tarjottavaksi ulkolaisille sijoittajille (vinkiksi hallitukselle):

1. Metsähallituksen maa- ja vesialueet. Metsähallituksen hallinnassa on kaikkiaan 12,5 miljoonaa hehtaaria valtion omistamia maa- ja vesialueita. Tämä on lähes kolmannes Suomesta. Alueisiimme kuuluu monipuolisesti metsiä, soita, rantoja ja vesiä. Suurin osa valtion omistamista maista sijaitsee Itä- ja Pohjois-Suomessa.

2. Valtion omistamat maantiet (tieverkko)

3. Valtion omistamat yhtiöt, kuten Fingrid Oyj (sähkönsiirto, valtion omistus noin puolet), Patria Oyj (valtion omistus noin puolet), Valtion kehitysyhtiö Vake Oy, Solidium Oy tai vaikkapa Gasum Oy (valtio omistaa noin puolet)

Noilla kaupoilla Suomen valtio pääsee lyhentämään velkaansa lisää. Ja omaisuus siirtyy pikku hiljaa oligarkien taskuihin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Viiden sadan vuoden kuluttua on vain yksi valtakunta, Kiina.
Kaikki muut maailman kansat ovat sen velkavasalleja.
Kiinassa ei tuijoteta kvartaaleja, vaan siellä katse suunnataan sadan vuoden päähän eteenpäin.

Jani Kuusela

Nostradamus ennusti, että keltainen "rotu" perii maan.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Jani. Sinulla on kirjailijan lahjat. Ossaat "puhua" ajankohtaisista, tärkeistä asioista. Ilmeisesti ammattisikin inspiroi sinua, koska olet heitä lähellä, keiltä puhumisaika on suullisesti, kirjoituksellisesti, niinkuin ohi. Vaikka sanotaanhan; toiset puhuvat vielä kuoltuaanki. No, niinhän tuo, sinun useisiteeraamasi Jeesuskin, ja siinähän Hän kanssamme Elääkin, Hän on Sana ja sen Luoja. Siunaten Lasse.

Jani Kuusela

Kiitos Lasse. Olet niitä harvoja joilta suoran kiitoksen tai hyvän palautteen saa.

Kenellä korva, se kuulkoon.

Taivaan isä sinut palkitkoon.

Minun puolestani saa myös rukoilla.

Ajan henki on paha, ja se meinaa masentaa ja ahdistaa.

Mutta niinhän on kirjoitettu:

"Maailmassa teillä on ahdistus"

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Jani. Oli taas kiva lukea ihana palautteesi. Kun ajattelen mennyttä aikaa, niin olen saanut jo hyvin pitkään Jumalan armosta rukoilla sinunkin puolestasi, kun pyrin, joka-aamuisesti rukoilla Isämeidän rukouksen. Hän teki siitä, niin kattavan, kun siinä pyydetää meille kaikille, niin Rakasta aasiaa, kuin Hänen tahtonsa tapahtumista. Eihän meillä oikein voikkaan olla sen parempaa pyyntöä ja toivetta elämäämme. Ja Hänen sydämensä "koostumuksen", Täysrakkauden, Ihanuuden löydämme Raamatusta. Tänäpäivänäkin on "Marian osa" ihana ja autuaallinen, Kun Martat ja maailma huolehtii ja hätäilee ympärillämme. Hän ruokki runsaasti meidän nälkäisen sielumme. Lämpimästi sinua ja rakkaitasi Siunaten Lasse.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #7

Niin maanpäällä kuin Taivaissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset