Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Ranskan uusi vallankumous

Sosiaalisesta mediasta poimittua: "Hyvää huomenta Ranskasta. Kun ei kerta Suomen media kerro mitään niin tiedoksi että Pariisissa ja ympäri Ranskaa alkaa kolmas lauantai mielenosoituksineen ja ihmiset vaatii Macronia viralta. Kansa on väsynyt poliitikkoihin, jotka elää kuin kuninkaalliset, ja tapetilla on nyt ihan kaikki asiat mitkä ihmisiä on ärsyttäneet jo vuosia, liian pienet minimipalkat, lobbarit, korruptio, kauppaketjut, senaattorien eläkesysteemi, aivan kaikki. Ihmisten kiukkua ei helpota että poliisi ruiskutti täysin rauhallisten maassa istuvien ihmisten, myös vanhusten ja vammaisten päälle viime lauantaina kyynelkaasua. Macronin puhe oli täysi rimanalitus. Macron on yrittänyt mediassa sanoa, että mielenosoittajat ovat huligaaneja, mutta tämä ei siis pidä paikkaansa. Mielenosoitukset ovat levinneet myös Belgiaan ja Saksaan."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Jani Kuusela

Edelleen sosiaalisesta mediasta poimittua:

Ranskalaisten verokapina jatkuu jo kolmatta viikonloppua. Verokapinalliset ovat tietenkin työssäkäyvää kantaväestöä, joka on viikot töissä.

"Jo kolmatta viikonloppua jatkuneet mielenosoitukset alkoivat vastarintana polttoaineveron korotuksiin, mutta kääntyivät pian yleiseksi protestiliikkeeksi presidentti Emmanuel Macronia vastaan

Macronin politiikka oli paljolti haittamaahanmuuttoa suvaitsevaa, siis samanlaista kuin Saksan Merkelin. Nyt politiikan maksumiehiksi joutuneille veronmaksajille on tullut mitta täyteen."

Mietin, onko kysymyksessä sama ilmiö kun Briteissä? Onko EU jäsenyys katkolla?

Ja jos on, miten ranskalaiset saavat äänensä kuuluviin?

Vai käykö niin kuin Poroshenkon Ukrainassa, että istuva presidentti pitää kynsin hampain kiinni vallastaan, vaikkei kansalaisten tukea enää ole?

Jani Kuusela

Kolme kuollut ja 130 loukkaantunut Pariisin mellakoissa – Poliisi vaatii poikkeustilaa.

”Keltaliivit” aikovat jatkaa mielenosoituksia ensi lauantaina. Levottomuudet ovat aiheuttaneet ruuhkia, joissa on kuollut ihmisiä.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005918811.html

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Vallankumouksesta ei ole kysymys, ei ainakaan vielä. Blogisti tietää sen hyvin.

Mutta yhä ilmeisempää on, että tilanne on vaarassa luisua pois presidentti Macronin hallinnasta. Ranskaan harkitaan rajujen mellakointien johdosta hätätilan julistamista.

Muuan mielenosoittaja totesi Pariisissa, että äskettäin on eletty arabikevättä, nyt on tulossa Eurooppa-talvi. Ainakin yksi on varmaa: jos Euroopan uusi huomen on Macronin aatosten ja kyvyn varassa, niin kovin uskottavissa käsissä ei maanosamme tulevaisuus ole.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Luin, että Ranskan hallitus on valmis keskustelemaan mielenosoittajien kanssa, mutta ei ole valmis muuttamaan politiikkaansa. Omasta mielestäni Ranskan hallituksen tulisi mielenosoittajien kanssa keskustelemisen lisäksi muuttaa myös politiikkaansa.

On surullista nähdä mihin koko Eurooppa on ajautumassa näiden globalisaatiohirmujen toimista, jotka elävät ihan omassa kuplassaan, kuuntelematta lainkaan Euroopan maiden kansalaisia.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kun Ranskan nykyinen vallankumous onnistuu ja "Uusi Maximilien Robespierre" tapattaa nykyisen eliitin, niin kaikki Ranskassa muuttuu hyväksi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Pointti ei kait ollut onko Ranska jonkinlaisen vallakumouksen aaton aatossa vai ei.
Ymmärsin pointin niin, että kun valtamedia Suomessa ei tällaista uutista "huomaa", niin kansalainen Jani Kuusela toi tämän "pikkuseikan" meille tiedoksi.
Kiitän tästä.

P.S. Bulgarian uutisvirrassa on mm. Ranskan tilanetta seurattu päivä päivältä, mutta Bulgariassa onkin nykyään vapaa tiedoitus.

Henry

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

En tiedä kelle vastasit, mutta kyllä Ranskan mellakat ovat olleet Suomen tiedotusvälineissä hyvin esillä. Yle uutisoi, että jonkinlainen hallituksen hätäkokous on todellisuutta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tiedä tuosta vallankumouksesta , mutta terrorismi on saattanut laantua ranskalaisissa kohteissa poliisin toimien takia. Hyvin harva terroristi on joutunut oikeuteen vastaamaan teoistaan. Virallinen viikatemies iskee lujaa, yhdestäkin terroristien käyttämästä kerrostalohuoneistosta ilmeni karonkassa yli 50000 erilaista osumaa, väistele siinä sitten sohvan takana....

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"En tiedä kelle vastasit, mutta kyllä Ranskan mellakat ovat olleet Suomen tiedotusvälineissä hyvin esillä."

No ei ole, Suomen tiedotusvälineet käsittelee Ranskan soppaa aivan liian suppeasti mitä saa käsitystä lukemalla muiden maiden ja varsinkin Ranskan mediaa. Ranskassa on kyse kansanvallasta, suorasta demokratiasta ja poliitikkojen menetetystä maineesta eli pitkälti samaa kuin Suomessakin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

No en tiedä, mitä suomalaista seuraat, mutta Ylellä poltetut autot ja kiinniotetut mielenosittajat ovat tapetilla jo pari päivää (tänä viikonloppuna).

ps. Missä persu, siellä lyhyt sivistys.

Jani Kuusela

Ukrainassa oli 2013-2014 vastaava, mutta käsittääkseni jopa pienempi väkimäärä mellakoimassa (satatuhatta ihmistä viiden miljoonan kaupungissa, ja 45 miljoonan asukkaan Ukrainassa) ja siellä tehtiin vallankaappaus.

Tämä markkinoitiin meille hurraa huutojen kera. Istuva, demokraattisesti vaaleilla 2010 valittu presidentti Viktor Janukovytš syöstiin pois vallasta. EU:n tähtilippu liehui televisiokuvissa.

Vallankumouksen vastatoimena Venäjä miehitti Krimin.

Nyt, Ranskassa, tilanne on päinvastainen. Siinä, missä Ukrainassa EU mieliset syöksivät Janukovytsin vallasta, Ranskassa EU vastaiset yrittävät kaataa Macronin hallinnon.

Ei liehu EU:n tähtilippu vaan polttavat niitä siellä marssiessaan.

Ranskalla on neljännes vuosisadan kokemus EU:n jäsenenä. Ukrainalla ei päivänkään.

Silti myös Ukrainassa asetelma on kääntynyt samoin päin kuin Ranskassa. Kansa on kyllästynyt kyykyttäjiinsä. Sekä Poroshenkon Ukraina että Macronin Ranska on samassa tilanteessa.

Macronin kannatus tosin vielä Poroshenkon kahdeksaa prosenttia parempi, käsittääkseni.

Mutta onko vielä kauan? Menessä näkee.

Jani Kuusela

"Laajassa maassa näitä levottomuuksia ei ole ollut muualla, pääkaupunki Kiova on näiden mellakoiden vallassa, mutta muualla elämä on varsin rauhallista ja seurataan mitä tapahtuu, vähän ihmetellen miten tää tämmöseksi meni."

Ukraina, Kiova 2014

Jani Kuusela

Kun tarpeeksi alas rullaa Maikkarin uutisia niin löytyy uutinen (ennen sitä tietysti oli mm. että Paavo Pesusienen isä on kuollut, osanottoni Paavo Pesusienelle).

Uutisen mukaan 136 000 ihmistä osallistui rajuihin mellakoihin Ranskassa. Eli väkimäärä on nyt sama kuin Ukrainan vallankumouksessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Media on kyllä näyttänyt kuva- ja filmimateriaalia aivan kiitettävästi. Muun muassa tämän illan TV:n pääuutislähetyksessä.

Mutta persupiirit ovat olleet aika hiljaa. Jos kyseessä olisi ollut maahanmuuttajien mellakat ja autojen polttajaiset, niin kyllä otsikot kirkuisivat. Illan pääuutislähetyksessä näitä luonnehdittiin äärioikeistolaisten mellakoiksi.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Medialle nyt kaikki EUta vastustava on äärioikeistolaista.

Jani Kuusela

Ukrainan kriisi on ollut unionin suuri ulkopoliittinen fiasko.

EU oli (2014) nostamassa vallankaappauksen avulla valtaan hallitusta, jossa on mukana äärioikeistolainen Svoboda-puolue.

Vuonna 2012 europarlamentti varoitti puolueesta, jonka ”rasistiset, antisemitistiset ja ksenofobiset näkemykset ovat vastoin EU:n perusarvoja” (KU 28.3.).

Nyt puolue puhuu avoimesti etnisestä puhdistuksesta Itä-Ukrainassa. Sillä on neljä ministerinpaikkaa hallituksessa, joka saa jatkuvaa EU:n taloudellista ja poliittista tukea.

Jani Kuusela

Toisin sanoen, kun Ukrainaan haluttiin EU myönteinen hallitus, sinne kelpasi jopa aidosti äärioikeistolainen puolue.

Äärioikeistolaisuus on Ukrainassa EU myönteisyyttä, ja venäjävastaisuutta, eli samaa, mitä Suomessa kutsutaan normaaliksi.

Äärioikeisto kannattaa venäläisten etnistä puhdistusta.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Kannattaako Kuikka noita 'persu' -johdannaisilmauksia vetää ihan joka paikkaan? Eikö se tunnu jotenkin lapselliselta, raukkamaiselta - tai persufoobiselta, noitavainoiselta tai epäisänmaalliselta..

"Illan pääuutislähetyksessä näitä luonnehdittiin äärioikeistolaisten mellakoiksi." Taidettiin vaan todeta, että mellastajaporukoissa oli mukana myös äärioikeistolaisia. Keltaliivijoukkoon (lähes 150.000 ihmistä) kuuluu kuten kai tiedät tyytymättömiä kansalaisia monista piireistä.

Jani Kuusela

Ehkä Suomessakin alkaisi olla tilausta "perustyytymättömät" tai "perusvittuuntuneet" puolueelle :D

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei joka paikkaan, mutta tähän kylläkin. Jos Ruotsissa poltetaan auto Malmössä, niin reaktiot ja kommentit liikkuvat aivan toisissa sfäöreissä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Enpäs nyt muista EU:n turvallisuus instanssin nimeä, joka tässä taannoin memossaan loi melkoisen profetian euroopan tulevaisuudesta mm. polarisaatio (kuplat käy toisensa kurkkuihin), terrorismi ja etninen sota.

Voihan tuo pitää paikkansakin tulevaisuudessa, kun asiantuntijat sanovat Afrikasta tulevan kymmeniä miljoonia ihmisiä, ettei peräti numerot alkaneet jo satasen etumerkillä.

Jani Kuusela

Kyllä, ja työn perässä kuulemma tulevat, koska heille on lähtömaassa kerrottu, kuten meille täällä, että Eurooppaan ja erityisesti Suomeen tarvitaan lisää työvoimaa.

No nyt Ranskassa näemme, kuinka suuri ja huutava tuo työvoimapula on.

Ihmiset ovat kaduilla mellakoimassa, koska verottaja vie kaiken, palkat ovat matalat, työtä ei kaikille ole, päättäjät kirjoittelevat GCM sopimuksia kansalta kysymättä...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Noinhan se näyttää tosiaan olevan, kuten blogisti kirjoittaa. Melko vähälle huomiolle on tosiaan jäänyt suhteellisen suuri mielenilmaus. Syitä voidaan vaan arvailla, mutta YLE llä palstatilaa vievät spekulatiiviset ja pitkät kolumnit jaaritteluineen. No sitä toimittajat kai kirjoittavat, mitä isännät käskevät.

Nämä ns. keltaliivit aloittivat mellakoinnin kohonneiden polttonesteiden hintojen johdosta. Nythän mellakointi on saanut uudet kasvot ja levinnyt monelle alueelle. Harvaan asuttujen alueiden asukkaat ja maanviljelijät ovat kyllästyneet hintojen nousuun ja heikentyneeseen elintasoon.Viha hallitusta ja Macronia kohtaan kasvaa ja etenkin elitistiseksi johtajaksi mainittiu Macron halutaan siirtää syrjään pressan pallilta. Elitismiä ja aatelisia vastaan on ennenkin melllakoitu Ranskassa, siellä kun on tapana reagoida ja tuoda tyytymättömyyden syyt päättäjien tietoon selväkielisesti.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/targas-mot-gula...

//Skulden för de höga bensinpriserna läggs på president Emmanuel Macrons regering, som har infört skatter för att få bukt med luftföroreningarna. Missnöjet har bubblat i flera månader, framför allt i mindre städer och på landsbygden där kollektivtrafik inte alltid finns som alternativ.

-Ingen tänker på människorna i städernas utkanter, i provinserna, på landsbygden, säger Priscillia Ludosky, som bor i en Parisförort och som har lagt upp en namninsamling på nätet som fått 850 000 underskrifter, till AFP.

-De säger att folk ska använda alternativa transportsätt men i verkligheten fungerar inte det. De har inget annat val än att betala, säger hon. // SVT 1.12.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aamulehden mukaan 80% ranskalaisista kannattaa keltapaitoja, joten heidän takanaan on todella suuret joukot. Macronin kannattaa nyt muuttaa radikaalisti linjaansa ja jättää se typerä liittovaltion haikailu vähemmälle ettei tule frexit.

Jani Kuusela

Wau! Tuossa tapauksessa tilanne on jo sama kuin Ukrainassa. Siellä tosin 92 % ukrainalaisista haluaa Poroshenkon pois vallasta seuraavissa vaaleissa, jos niitä tulisi.

Poroshenko näet tekemällä tekee mitä tahansa, että valta säilyisi. Viimeisimpänä oli tämä sotatilan julistus Ukrainaan, jolloin vaaleja ei voi pitää.

Putin on ukrainalaisen enemmistön kannalla sanoessaan, että sota Ukrainassa jatkuu niin kauan kuin Poroshenko on siellä vallassa.

Toivottavasti saavat turvattua siellä rauhan vaaleihin saakka.

Jani Kuusela

Frexit on lähempänä kuin koskaan. Se etenee Britanniasta Ranskaan kuin Normandian maihinnousu.

Jani Kuusela

Jos toisessa maailmansodassa länsirintamalla voitto natsi-Saksasta tuli Brittien maihinnousun kautta Ranskaan, niin nyt, itärintamalla Ukrainan vaalit ovat vaa'ankielen asemassa.

EU häviää tämän taloussodan. Siitä ei tule maailman suurinta, ei edes Euroopan suurinta talousmahtia.

Käy samoin kuten maailmansodassa. Länsirintamalta nousee Britit, Ranska, myös Italia kääntyi Saksaa vastaan.

Itä-rintaman hoitaa Venäjä. EU:n talouspakotteet ovat piirityksenä verrattavissa Leningradin tai Stalingradin piirityksiin. Mutta ne eivät onnistuneet. Eivätkä onnistu nytkään.

Historia toistaa itseään.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Jospa kultalusikka suussa syntynyt Emmanuel Macron ja hänen
hengenheimolaisensa nyt viimeistään pyytäisivät Allahia apuun ?

Jani Kuusela

Jospa hän antaa saksalaisten, Merkelin, joukkojen tulla maahan ;)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ranskalasilla on aina ollu munaa ottaa kantaa ja ryhtyä myös käytännön toimiin oman asiansa eteenpäin saamiseksi. Aikoinaan Ranskan vallankumous käynnisti Euroopassa ison muutoksen. Toistaako historia nyt itseään ja vallassa olevat potkaistaan pylvään nokasta maan pinnalle ?

//Ranskan vallankumouksesta johdetaan monia modernin demokratian keskeisimmistä arvoista, kuten kansanvalta, ihmisoikeudet ja oikeusvaltion periaate. Samalla katolisen kirkon asema muuttui täysin, sillä se menetti valtion­uskonnon asemansa, ja Ranskaan hyväksyttiin ajatuksen- sekä uskonvapaus. Vallankumouksen aatteellinen sisältö tiivistetään usein iskulauseeseen ”Vapaus, veljeys ja tasa-arvo” // wikip. Ranskan vallankumous

Jani Kuusela

Juuri siksipä blogin otsikko on: Ranskan Uusi vallankumous:)

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Suomen media ei tunnu mistään mitään kertovan ikinä. Nähdäkseni Pariisin mellakat ovat olleet pääuutinen kaikkialla muualla paitsi Seiskan ja Suomen uutisten tapaisissa hömppäjulkaisuissa.

Jani Kuusela

Kyllä Suomessakin olisi syytä verokapinaan. Voisi aloittaa samasta kuin Ranskassa, dieselverosta.

Ja sen jälkeen arvonlisäveron kimppuun (poimittua toisesta kommenttiketjusta):

Tavallisessa arjessa EU-jäsenyyden suurin haitta on varmasti ollut arvonlisävero, pienyritysten tappovero ja työllistämisen este.

Alv oli pakko ottaa käyttöön jäsenyyden ennakkoehtona, koska se on yksi EU:n jäsenmaksun peruste. Suomi maksaa 0,3 prosenttia ”harmonisoidusta arvonlisäveropohjasta” jäsenmaksua, eli jokaisen tuotteen tai palvelun hinnasta osa kilahtaa EU:n kassaan.

Arvonlisävero kertoo jo nimenä, mistä siinä on kysymys. Tuotteen tai palvelun arvoa nostetaan verolla.

Kun ensin olet maksanut 2500 e palkastasi tuloveroa 500e, maksat käteen jääneestä 2000e vielä 24% arvonlisäveroa hankkiessasi elintarvikkeita, polttoainetta tai palveluita.

Eli maksat vielä lisäveroa alvin muodossa toiset viisisataa euroa.

Todellisuudessa siis maksat 2500 euron palkasta vähintään 1000 euroa veroa. Vähintään, koska alkoholi, polttoaineet, makeiset ja tupakka sisältävät alvin lisäksi muita veroja.

Käyttäjän PetriLavonen kuva
Petri Lavonen

Suomen mediassa on tosiaan ollut jostain syystä nämä mellakat tai niiden syyt hiljaisuudessa ja annettu jotain veronkorotus aiheita. Ehkä Eurooppa on luisumassa kaaokseen erimielisyyksiensä takia ja ovat huolissaan koska alkavat toisen maailmansodan aikaisen tyyliset levottomuudet. Media yrittää tukahduttaa ja vaientaa miljoonien ihmisten mielipiteet mm vaatimalla lakeja sulkemalla vankilaan poliittisesti erimieliset. Suomessa on vuoden 2016 jälkeen suomalaisiin naisiin ja kansalaisiin kohdistuvat rikokset lisääntyneet räjähdysmäisesti.

Jani Kuusela

Ja, Kyllä, media ei myöskään kerro, mitä kaikkea verokapinassa vastustetaan, mm. GCM sopimuksen kaltaista maahanmuuttopolitiikkaa, jossa Eurooppa hukutetaan pakolaisilla, vaikkei nykyisilläkään asukkailla ole töitä, tai jos on palkka ei riitä enää elämiseen hintojen ja samalla verojen korotusten vuoksi.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Montako niitä juttuja pitäisi olla, jotta kelpaisi? Vaatii aikamoista kuuromykkyyttä, jos ei ole huomannut uutisointeja aiheesta. En tiedä mistä rinnakkaisulottuvuudesta tämä blogi ja kommentit oikein tulevat, kun sen verta sakeaksi salaliittoteoriaksi menee.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005919243.html
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/71e1cb6a-6aff-...
https://yle.fi/uutiset/3-10535972
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005918136.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset