Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Esko Valtaoja: "Ainoa järjen ääni tulee Halla-aholta"

Samanaikaisesti kun Elinkeinoelämän keskusliitto esittää 70 % palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen, ja toimitusjohtaja Jyri Häkämies säestää, että seuraavalla vaalikaudella, eli vuoteen 2023 mennessä Suomeen pitäisi houkutella 35 000 ulkomaalaista töihin, emeritusprofessori Esko Valtaoja kirjoittaa kolumnissaan "Ei lisää ihmisiä, vaan vähemmän työntekijöiden tarvetta kehittyvän teknologian ansiosta".

Valtaojan mukaan hyvinvointivaltion ylläpitämisen ongelmat pitää ratkaista aivan muulla tavalla kuin kasvattamalla väkilukua. Huonosti ovat todella asiat, kun ainoa järjen ääni tulee Jussi Halla-aholta, hän kirjoittaa. 

Valtaoja iloitsee siitä, että marraskuuta piristämään saatiin todella hyviä uutisia: syntyvyys Suomessa on laskenut nopeammin kuin oletettiin. Mikä mainio tulevaisuuden ennuste! Maailmalla on vielä toivoa, Valtaoja kirjoittaa.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset eivät näe periaatteellisesti tärkeäksi, että väestö kasvaa. No, Jussihan on tottunut olemaan poliittisesti epäkorrekti, ja linjauksen takana on ennen kaikkea pelko siitä, että väkilukua yritettäisiin kasvattaa maahanmuutolla, Valtaoja muotoilee.

Pelko ei näyttäisi olevan turha, sillä samanaikaisesti kun Valtaoja julkaisi kolumninsa, Jyri Häkämies avasi oman salaisen arkkunsa: Suomeen pitää houkutella, siis oikein houkuttelemalla houkutella 35 000 ulkomaalaista - ja vieläpä siten että yritys, joka työllistää turvapaikan saaneen saisi valtiolta 70 % palkkatuen.

Jo on aikoihin eletty, kun emiritusprofessori Valtaoja, europarlamentikko ja kansanedustaja Halla-aho sekä filosofi Pentti Linkola ovat yhtä mieltä. Suomeen ei tarvita lisää ihmisiä. Rajat kiinni, sanoo Linkola. Automaatio ja robotisaatio sekä synnytystalkoiden sijaan synnytyslakko, esittää Valtaoja. Maahanmuutto kuriin, sanovat perusuomalaiset Halla-ahon johdolla.

Yhdyn Valtaojan toteamukseen kolumnissaan: Maailmalla on vielä toivoa!

Lähteet:

Turun Sanomat, kolumnit, Esko Valtaoja 20.11.18 klo. 8:00

Satakunnan kansa, 20.11.18 klo. 17:24 (Suomeen pitää houkutella 20 000-35 000 ulkomaalaista töihin - EK esittää)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Heh! Haudankaivaja vastustaa (kotimaista) synnytystä?

ps. Ja siis samaan aikaan ulkomaalaista synnytystä täällä ja muualla? Terveisiä bunkkerista.

Jani Kuusela

Väärin, professori Valtaoja vastustaa synnytystalkoita ja peräänkuuluttaa synnytyslakkoa:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/265066-esko-valta...

Jani Kuusela

Toiseksi en ole haudankaivaja vaan hautausurakoitsija, joka hoitaa ruumiit arkkuun ja kuljettaa ne haudattavaksi. Haudan kaivavat auki seurakunnan työntekijät.

Eikä minulle ammattini puolesta ole väliä, vaikka maahanmuuttajia olisi enemmänkin. Veromaksajien rahoilla heille järjestetään kulttuurinsa mukaiset hautajaiset - siinä missä ikänsä Suomessa asunut saa toimeentulotukena max. 350 e kirstun, turvapaikanhakijalle täytyy saada 3500 euron sarkofangi. Onhan se minulle yrittäjän näkökulmasta parempi potti.

Toiseksi ei ole väliä silläkään, jos haluatte kokeilla Venäjää vastaan rajalla. Siviilipalvelusmiehenä haen teidät sieltä pois valkoiseksi maalatulla puuarkulla niin kuin Talvi- ja jatkosodassa. Kalusto kait luovutetaan valtiolle sodan ajaksi, mutta töitä riittää ja varmaan leipäänkin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No jopas oli numeroita. Mistä hatusta tempaisit? Siitä samasta kuin ne törkeän kalliit lastenrattaatkin?

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #19

Kulttuurin mukaisia lastenrattaita tuskin on, mutta jokaisella turvapaikan saaneella on oman kulttuurinsa (tarkoittaa lähinnä uskontoa) mukaiset hautajaiset.

Muslimeilla on oman kulttuurinsa mukaiset hautajaiset, myanmarilaisilla Theravādan mukaiset jne. Sitten on vielä omat suuntauksensa jokaisessa uskonnossa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #23

Katri Saarikivellä oli hiljattain erinomainen kolumni, tässä siitä pieni lainaus:

"Empatia herää, kun löytyy se, miten olemme samanlaisia, ei silloin kun keskitymme siihen, mikä meitä erottaa. Esimerkki: keskustelin taannoin Alzheimerin taudista kärsivän isoäitini kanssa Syyrian pakolaiskriisistä. Hän oli kuullut, että pakolaisille annetaan hienoimmat ja kalleimmat lastenvaunut (kuka näitä väitteitä oikeasti keksii?) ja oli sitä mieltä, että 'omista' olisi kyllä syytä huolehtia ensin. Mietimme sitten yhdessä sitä, että tilanne taitaa monelle näistä ihmisistä olla aika samanlainen kuin silloin, kun papan piti lähteä Karjalasta evakkoon. Yhtäkkiä empatiamekanismit heräsivät toimimaan."

https://yle.fi/uutiset/3-10432088?fbclid=IwAR2ub8U...

Kyllä sellaista juttua joskus netissä levitettiin innolla että maahanmuuttajille ei muka käytetyt lastenrattaant kelpaa, että uutta pitää olla ja kallista ja sossun rahoilla semmoisia ostavat. Taisi sitä juorua joidenkin suureksi ajattelijaksi kuvittelema Halla-ahokin levittää. Voi olla että hän oli itse sen keksinytkin, hänellähän tunnetusti likaista mielikuvitusta riittää.

Lukusi siis olivat hatusta tempaistuja, kuten arvasinkin.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #31

Minulla ei ole 3500 euron sarkofangeja myynnissä, vaikka taannoin maahanmuutopalveluista tuli pari työntekijää sekä kokonainen myanmarilaissuku hankkimaan palveluja, ja myanmarilainem näytti minulle sarkofangin kuvaa jostakin lehdestä.

Joutuivat tyytymään minun parhaaseen malliini, jonka hinta 1000 e. Olen näet hautaustoimistojen "Onnibussi", ja minulla arkkujen hinnat liikkuu välillä 250-1000e. Toisilla, hautaustoimistojen liiton jäsenyrityksillä hinnat 450-4500e.

Onneksi älysivät maahanmuutopalveluista ohjata tai oikeastaan tuoda myanmarilaiset minun arkkukauppaani. Muutoin olisi mennyt varmaan se 3500 euron sarkofangi.

Rahat tuli tilille tosi nopeasti, koska toimeentulotukea varten ei tarvinnut odottaa perunkirjoitusta, kuten kantasuomalaisille. Kantasuomalainem saa Savonlinnan kaupungilta max. 350 e arkkua varten. Ja maksu viipyy yleensä kolme kuukautta, jahka oikeusaputoimisto viimein saa peruskirjan tehtyä, jossa vainaja todetaan varattomaksi, ja tuki voidaan viimein maksaa.

Siinä mielessä nämä turvapaikanhakijat ovat parempia asiakkaita paljon kuin kantasuomalaiset sosiaaliturvan varassa eläneet.

Täällä on toistaiseksi vielä hyvin vähän hautauspalveluiden tarvetta pakolaisille, koska suurin osa on nuoria miehiä.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #36

Lisätään tähän vielä, että venäläisiä maahanmuuttajia täällä on myös, mutta he eivät ole turvapaikanhakijoiden tai turvapaikan saaneiden tavoin täysin kielitaidottomia tai ilman toimeentuloa. Venäläiset ovat maksaneet hautajaisensa itse, samoin kuten romanit eli mustalaiset. Eivät hanki tammiarkkuaan toimeentulotuella vaan jos ei vainajalla ole varoja, suku maksaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #37

Kyllä nykyään turvapaikanhakijoitakin Venäjältä tulee. Ja turvapaikanhakijat oppivat kieltä ja työllistyvät siinä kuin muutkin ihmiset. Toimeentulotukea he tosin saavat vähemmän kuin muut ihmiset.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #39

Tämä Savonlinna on sen verta takapajula, ettei täällä ole vielä suomenkieltä puhuvia pakolaisia.

Yhtään Venäjältä tullutta turvapaikanhakijaa ei myöskään vielä ole. Ihan maahanmuuttajia oleskeluluvalla tai kaksoiskansalaisuudella.

Ja käyvät tuossa rajan takana ihan kuten kanta itä-suomalaiset hakemassa halvempaa tupakkia, bensaa sekä vodkaa.

Välillä Pietarissa asti, jonne tästä sama 350 km matka kuin Helsinkiin. Pietarissa viisi miljoonaa asukasta, joten mieluummin sinne kuin Helsinkiin, joka näyttää samalta kuin Savonlinna Helsinkiin verrattuna.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #43

Voi olla että Venäjältä pakenevat haluavat mahdollisimman kauas Venäjän rajasta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #36

Nykyään turvapaikanhakijoissa on yhä enemmän kokonaisia perheitä, ja heitä tulee Venäjältä ja Turkistakin.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren Vastaus kommenttiin #23

Eikö muslimit haudata käärinliinoissa, kasvot Mekkaan päin?Kuinka sen sarkofagin saa pysyssä haudattua? Taitaa olla näky Jumalille se hautaus, meinaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #47

Mikäs kaupunkilegenda tuo on?

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

"Olen piinkova uusliberalisti ja vaadin veroja ja palkkoja valtion maksettaviksi." Tuo lause vaikuttaa absurdilta, mutta itse asiassa uusliberalismi muistuttaa monella tapaa kommunismia. Siinä valtion/proletariaatin sijaan ylimmän ja itsevaltaisen päätösvallan ja rahat itselleen omii pääoman kerma eli jättiyritykset, pankit, pankkiirisuvut ja suursijoittajat, joiden haltuun järjestelmä kaiken varallisuuden lopulta ohjaa. Jopa Karl Marx ennusti tämän jo kauan sitten oman kurjistumis- ja kasautumisteoriansa muodossa.

Uusliberalismi kuten kommunismikaan ei näe mitään väärää tai outoa siinä, että kaikki päätösvalta keskitetään vain harvojen käsiin. Samoin moraalikoodisto menee molemmissa uusiksi. Ihminen ja ihmisarvo on niissä molemmissa olemassa vain suhteessa valtioon tai pääoman keskittymään. Massiiviset väestönsiirrot ja perinteisten sosiaalisten rakenteiden hajottaminen ovat myös molemmille järjestelmille mieluisia.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Uusliberalismi kuten kommunismikaan ei näe mitään väärää tai outoa siinä, että kaikki päätösvalta keskitetään vain harvojen käsiin. "

Sivukysymyksenä..mistä olet saanut päähäsi kommunismin valtajärjestelmän rakenteen?

Jos on valtioton,rahaton ja yhteisomistulseen perustuva järjestelmä,niin kenelle se valta keskittyy?

Jani Kuusela

Tämä kirjoitus on pitkä, mutta toivottavasti silmiä avaava:

http://uusiaika.com/2018/10/19/euroopan-pakolaiskr...

Ilkka Huotari

Esko Valtaoja kannattaa maahanmuuttoa: "Kannatan ehdottomasti maahanmuuton lisäämistä" https://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/801507/Mone...

... mutta toisaalta haluaa, että suomalaiset eivät tee lapsia. https://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/4160623/Esk...

Jos olisin ilkeä, sanoisin, että tyypillinen su... mutta kun en ole, niin jätetään sanomatta.

Jani Kuusela

Nopeasti silmäiltynä tuo vanhempi mielipide ei koske väestönkasvua tai kasvattamista vaan monikulttuurisuutta.

Valtaoja ei siis kannata väestön lisäämistä, mutta ajattelee ihmisillä olevan vain yksi kulttuuri- jonkinlainen globaali avaruuskulttuuri.

Ilkka Huotari

Maahanmuutto Suomeen on toki haitallista ilmaston kannalta. Jos/kun etelästä, jossa kulutetaan ja rasitetaan ilmastoa vähän, siirrytään pohjoiseen, jossa kulutetaan ja rasitetaan ilmastoa paljon.

Jani Kuusela

"Pitkän päälle maailmassa voi olla vain yksi kulttuuri, ihmisen kulttuuri. Sihen ovat valikoituneet edeltävien kulttuurien parhaat puolet, ja sen runsaudesta jokainen voi valita oman elämänsä ainekset." -Valtaoja

Valtaoja siis näyttäisi perustavan uskonsa darwinismiin - vahvemmat syövät heikoimmat - paras aines, kulttuurien parhaat puolet syövät heikommat.

Eli islamin kaltaiset lapsien rituaalisilpomiset jäisivät pois, samoin meidän kulttuurissamme olevat epäkohdat, kuten ajatus että "maailma pelastuu työvoiman lisäämisellä".

Valtaoja painottaa että, suurin uhkamme, väestönkasvu olisi taittumassa laskuun.

Ilmeisesti avaruustieteiden professori on opiskellut myös ympäristöfilosofiaa, lähinnä Pentti Linkolan ajatuksia, väestönkasvun eittämättä maapalloa tuhoon vievästä ongelmasta.

Ja väestönkasvu onkin suurin ongelmamme, josta johtuvat ja säteilevät kaikki muut ongelmat, kuten ilmastonmuutos.

Halla-aho painottaa käsittääkseni sitä, ettei Suomen väestöä tule kasvattaa massamaahanmuutolla. Jo tämän hetkinen väkimäärä näillä leveysasteilla on siinä rajoilla, että ympäristö ja talous kestää sen.

Se, mikä yhdistää näitä ajattelijoita, on siinä, ettei Suomeen tarvita lisää ihmisiä.

Vastapainoksi Jyri Häkämiehen (on muuten osuva sukunimi) ulostulo on päinvastainen. Suomeen tarvitaan uusia ihmisiä - kuluttamaan - joko lorvaillen tai työtä tehden.

Jokainen uusi tulokas saa lahjaksi samankokoisen hiilijalanjäljen, eli asukaslukuun nähden yhden maailman suurimmista.

Tämä johtuu tietenkin siitä, että ilmastomme on tällainen, tarvitsemme kohtuuttoman paljon enemmän energiaa työntekoon, asumiseen ja jopa lorvailuun kuin keski-eurooppalainen, puhumattakaan niistä maista, joista pakolaiset tänne tulevat.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Valtaoja on kyllä ihan eri maata kuin Linkola. Arvostan Valtaojaa todella paljon, vaikka hän ei ehkä ole niin suosittu kuin Linkola. Suomessahan on aina marraskuu ja kansa rakastaa Länsimaiden perikatoa ja Linkolan vuodatuksia ja muuta synkkää. Kaikki synkkä ei kuitenkaan ole syvällistä, vaikka Eeva-Liisa Manner onkin.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #21

Tältä listalta löytyy kaikki kolme, Halla-aho, Linkola ja Valtaoja:

https://yle.fi/uutiset/3-10447084

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #24

Joo, Linkolahan oli myös sillä aikaisemmin julkistetulla listalla, sillä joka pohjautui valikoidulle joukolle tehtyyn kyselyyn. Halla-aho ja Valtaoja eivät olleet. Valtaoja kyllä sanoi tuossa linkissä aika hyvin:

"– En usko, että tämä on kovin edustava otos siitä, mitä suomalaiset todella ajattelevat. Minun kohdallani vaikuttaa esimerkiksi se, että olen tunnettu, ja varmaan niitä harvoja tutkijoita, joita suomalaiset osaavat nimetä.

Valtaoja ei ylipäätään pidä siitä, että ajattelijoita idolisoidaan, jolloin tärkeämmäksi asiaksi herkästi nousee se, kuka sanoo kuin se, mitä hän sanoo.

– Onko siinä sitten jotain suuren johtajan hakemista? Sellaista, että kaikki, mitä he sanovat olisi totta, koska heitä on alettu palvoa?"

Parin kuulemani luennon ja useiden kolumnien perusteella uskallan kyllä sanoa Valtaojaa viisaaksi mieheksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Väestönkasvu kuormittaa maapalloa. Olisiko siis alhainen syntyvyys jopa suositeltavaa?" - Matti Kalliokoski tänään Hesarin pääkirjoitussivulla

Kohta joku varmaan ehdottaa itsemurhaa ekotekona. Mistä näitä ihmisvihaajia oikein tulee?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

On jo ehdottanut. Linkola sanoi joskus BBC:n haastattelussa, että näillä leveysasteilla eläminen on niin kauheaa luonnonvarojen tuhlausta, että parasta olisi jos kaikki suomalaiset kuolisivat pois. Kätevimmin se kävisi myrkyttämällä vesijohtovesi. Samassa ohjelmassa haastateltiin myös kirjailija Rosa Liksomia, joka sanoi että on hyvä että suomalaiset juovat niin paljon viinaa, ilman viinaa me oltaisiin vielä ahdistuneempia. Kyllä siinä tuli Suomi-kuvaa kirkastettua kummasti.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tähtitieteen dosentin asiantuntemus tähän aiheeseen on täydellistä.

Halla-aho ja Valtaoja, siinä vasta auktoriteetit :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Esko Valtaoja on saanut Tieto-Finlandia -palkinnon jo vuonna 2002.

Harri Happari
Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Olen aina ihmetellyt ikääntyneiden fyysikoiden / kosmologien / tähtitieteilijöiden innokkuutta ja kyvykkyyttä ottaa kantaa asioihin, jotka ovat heidän oman pätevyysalueensa ulkopuolella.

Monikaan asiantuntija tuskin suhtautuu vakavasti esimerkiksi Stephen Hawkingin ymmärrykseen ihmiskunnan ja maapallon kohtalonkysymyksistä, siinä laajuudessa, jossa hän on niitä esittänyt, huolimatta Hawkingin nerokkuudesta kosmologina. Viittaan nyt esimerkiksi Hawkingin laskelmiin ilmastomuutoksesta seuraavaan ilmakehän lämpötilan nousuun 250C lämpötilaan asti jne.

Valtaojankin kannattaisi keskittyä lähinnä maapallon ulkopuolisen todellisuuden tutkimiseen.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Poliitikkojen perusteet maahanmuuttoon on että tarvitaan työntekijöitä. Siihen en usko koska kaikki automatisoituu nopeaa tahtia. Eli peruste on väärä

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Hallis ja persut puolueena on meidän järki-ihmisten valinta. Uurnilla tavataan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Taitaa olla tuhkauurna persuille tulossa. Eihän niitä kukaan tolkun ihminen äänestä. Taistelevat vasemmistoliiton kanssa viidenneksi suurimman puolueen asemasta ja pyörtyvät onnesta jos saavat vielä joskus kannatuksensa huijattua kymmenen prosentin paremmalle puolelle.

Jani Kuusela

Kaikki ilmiöt, aina rock'n rollista Trumpiin, pysyvät ja hetkelliset ilmiöt, tulevat Yhdysvalloista. Trumpin menestys Yhdysvalloissa johti Brexitiin. Brexit nostattaa populistit lopulta valtaan koko Euroopassa. Unioni hajoaa. Suomikin joutuu jättämään sen, mutta todennäköisesti viimeisien joukossa.

Alex Stubbin ja Weberin väittelyssä Stubb kantoi huolta populismin noususta. Stubb painotti, ettei ääriajattelun ja populismin noususta voi syyttää äänestäjiä, vaan poliitikkojen on katsottava peiliin. "Ei pidä syyttää populisteja, vaan miettiä mitä me olemme tehneet väärin", Stubb sanoi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #33

Onneksi meillä ei ole harhakuvitelmia siitä, että pieni Suomi pärjäisi paremmin yksin. Laaja enem­mistö suhtautuu myönteisesti EU-jäsenyyteemme. Ymmärrämme EU:n merkityksen niin talouden kuin poliittisen turvallisuudenkin kannalta.

Brexit oli hirveä virhe, mutta onneksi meidän ei tarvitse tehdä samanlaista möhläystä perässä. En oikein usko että Trumpin kaltainen heklppoheikki voisi täällä päästä presidentiksi. Trumpin menestys ja brexit nousevat samasta juuresta, kansan kahtiajaosta, joka tällä tempulla ei korjaantunut vaan paheni. Suomessa sellaista ei ole näköpiirissä, sillä Suomesssa amerikkalainen unelma on sentään mahdollinen: täällä jokainen voi ihan oikeasti olla oman onnesa seppä, Amerikassa ja Englannissa sosiaaliluokasta toiseen ei juuri liikuta. Ellei sitten rock-n'rollissa, olivathan Lennon ja Bowie työäenluokan sankareita.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #34

Nykyistä maailmaa on helppo ennustaa. Sen, minkä näet Yhdysvalloissa, näet pian Briteissä, ja lopulta Keski-Euroopassa. Sen jälkeen Ruotsissa. Ja viimein täällä pimeässä pohjolassa eli Suomessa.

Rock musiikki on hyvä esimerkki. Rock'n roll tarkoittaa vierivää kiveä. Vierivä kivi lähti liikkeelle jenkeistä. Se oli pian Briteissä. Kaikesta vastustuksesta huolimatta "kivi vieri" myös Eurooppaan.

Vierivä kivi jatkoi matkaansa Ruotsiin, josta viimein jopa Suomeen ja aina Venäjälle asti.

Populismi on kuin vierivä kivi, tai paremminkin domino peli. Dominoefekti lähti liikkeelle Yhdysvalloista.

Trump oli ensimmäinen kortti (Trump tarkoittaa valttia). Kun yksi palikka kaatuu, se kaataa seuraavan. Brexit oli toinen palikka.

Kolmas palikka on kohta nurin, Eurooppa kaatuu, yksi maa kerrallaan. Ainoa mikä on vaikeampi ennustaa, meneekö Brittien jälkeen ensin Ranska, Saksa vai kenties Italia. Kreikka on jo nurin, mutta odottaa, että muutkin palikat kaatuvat.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #35

Eräs oikeasti merkittävä ajattelija kirjoitti kolumnissaan hyvin:
"Onneksi meillä ei ole harhakuvitelmia siitä, että pieni Suomi pärjäisi paremmin yksin. Laaja enem­mistö suhtautuu myönteisesti EU-jäsenyyteemme. Ymmärrämme EU:n merkityksen niin talouden kuin poliittisen turvallisuudenkin kannalta. (...) Sivistys on suoja populismia vastaan. Onneksi meillä on hyvä peruskoulu, vastuullisia joukkotiedotus­välineitä ja pääosin järkeviä poliitikkoja, jotka tosin enemmänkin hallinnoivat kuin esittävät visioita.
Ajattelulle virikkeitä antavalle yhteiskunnalliselle keskustelulle on jatkuva tarve. Sen soisi tuovan esille eriarvoisuuden torjumisen tärkeyden ja edistävän yhteisymmärrystä työllisyyttä vahvistavista uudistuksista. Näin lapsemmekin voisivat tulevaisuudessa laillamme todeta, että elämme parempia aikoja kuin vanhempamme ennen meitä."

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005904820.html...

Jani Kuusela

Halla-aho, Linkola, Valtaoja… Tutut nimet nousivat esiin, kun nettiyleisöltä kysyttiin merkittäviä suomalaisia ajattelijoita, uutisoi Yle 13.10.2018:

https://yle.fi/uutiset/3-10447084

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Professori Valtaoja on aito tiedemies.
Aito tiedemies ei välitä poliittisesta korrektiudesta, vaan kertoo miten asiat on.
Tosin aito tiedemies voi jäädä ilman virkaa ja tutkimusapurahoja, jos totuus on väärin ajoitettu... mutta tiede lopulta voittaa (joskus siihen valitettavasti menee vuosisatoja - tyhmyyden inertia).

Ostakaa ja lukekaa Valtaojan kirjoja. Hyvää settiä.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Saarilahti #16:"Olen aina ihmetellyt ikääntyneiden fyysikoiden / kosmologien / tähtitieteilijöiden innokkuutta ja kyvykkyyttä ottaa kantaa asioihin, jotka ovat heidän oman pätevyysalueensa ulkopuolella."

Eipä näiden asioiden ymmärtäminen vaadi minkään pätevyysalueen osaamista, vain tervettä järkeä. Tiedemiehet ovat varmasti huomattavasti älykkäämpiä kuin tämänkin sivuston keskimääräiset kommentoijat!

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#38

Moniälykkyysteorian mukaan yksittäisen ihmisen kykyä ongelmien älykkääseen ratkaisuun ei voida selittää yleisen älykkyyden avulla, vaan käytössä on useita eri tehtäviin erikoistuneita ja toisistaan riippumattomia älykkyyden muotoja.

Teorian mukaisesti yleisen, terveen järjen puute tuntuu kovin usein vaivaavan erityisesti hyvin kapea-alaisesti lahjakkaita fakki-idiootteja.

Jani Kuusela

Ameeba, joka elää ilman aivoja, on ihmistä älykkäämpi.

Nyt pitäisi vain ottaa järki käteen, ei muuta.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #45

Amebat (Tubulinea) ovat taksonomisen määritelmän mukaan Amoebozoa-kuntaan kuuluvia yksisoluisia aitotumallisia eliöitä kuten myös aitolimasienet[1] sekä arkkiamebat.[2

Lähde Wikipedia

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset