Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Vieläkö Suomessa on muka rasismia venäläisiä kohtaan?!

Vieläkö Suomessa on muka rasismia venäläisiä kohtaan?!, kysyy venäläisäiti Vauva -lehden keskustelupalstalla. "Helvetin ryssät!", oli jokin aikuinen huutanut, kun lapset olivat puhuneet kadulla venäjää. Esiintyykö tällaista muka nykyajan Suomessa?!

"Minulla on niin paha mieli meidän perheemme ja kaikkien muiden Suomessa asuvien venäläisten puolesta! Ja kaikki tällä palstalla olevat voisivat miettiä, että käyttäytyvätkö rasistisesti venäläisiä kohtaan. Jos kyllä, niin LOPETTAKAA! Me venäläistaustaisetkin olemme ihmisiä!", hän jatkaa.

Olen havainnut venäläisvihaa myös Puheenvuoro -palstalla. On jotenkin oikeampi käyttäytyä rasistisesti venäläisiä kuin muita kohtaan. Useimmat puolustavat afrikkalaisten, irakilaisten tai muiden kauempaa tulevien maahanmuuttoa, mutta samassa lauseessa kiroavat naapurimme Venäjän ja venäläiset.

Ja jokainen, joka näkee venäläisissä myös hyvää, tai näkee esimerkiksi Venäjän kaupan mahdollisuutena eikä uhkana, saa pilkallisesti osakseen olla "venäjäntrolli". Kukaan ei puutu tähän vihapuheeseen - ei koska kysymyksessä on vihapuhe venäläisiä kohtaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön suorittamassa tutkimuksessa ilmeni, että venäjänkielisen sukunimen omaavat henkilöt joutuivat lähettämään kaksinkertaisen määrän työhakemuksia suomenkielisiin hakijoihin verrattuna saadakseen kutsun työhaastatteluun. Venäläisiä on aina muuttanut Suomeen enemmän kuin mitään muita väestöryhmiä, he ovat ylivoimaisesti suurin maahanmuuttajaryhmä.

Tunnen heistä monet täällä Savonlinnassa. Erona täällä oleviin irakilaisiin, somaleihin tai myanmarilaisiin on siinä, että nämä venäläiset ovat oppineet suomenkielen muutamassa vuodessa, opiskelevat tai ovat töissä. Osa on palannut takaisin Venäjälle.

Kansalaisuuteen liittyvät ennakkoluulot ovat kuin rikos, jota ei ole mahdollisuus itse oikaista. Venäläissukuinen Karolina Miller kertoo, että lapsuuden ajan muistoissa Suomesta tulee mieleen suomalaisten käytös, joka oli usein joko välinpitämätöntä (aikuiset ja opettajat) tai aggressiivista (pihan pojat ja ryssittely).

"Nykyään joutuu harvoin kuuntelemaan kavereiden isoisien ryssäjuttuja, mutta ilmiö ei ole kuollut. Rasismi on kehittynyt pihalla huutelusta nettivihaksi.", Miller jatkaa. Suomalaisten rasistiset asenteet kohdistuvat myös eri tutkimusten mukaan eri toten venäläisiin.

Onko Venäjää mahdollista ymmärtää? Muodostaako se oman, länsimaista poikkeavan kulttuuripiirinsä? Onko venäläisyydessä joitakin "ikuisia" piirteitä, jotka ovat säilyneet vuosisadasta toiseen? Mikä venäläisyydessä on omaa ja mikä vierasta perua? Entä miten muut kansat suhtautuvat Venäjään, ja miten venäläiset näkevät itsensä ja muut?

MARINA VITUHNOVSKAJA kirjoittaa teoksessa Opas venäläisyyteen venäläisten ristiriitaisesta kansanluonteesta, äärimmäisyydestä, joka ilmenee suurina tunteenpurkauksina ja venäläisten ”kaikki tai ei mitään” -asenteena.

Samalla venäläisiä ihmisiä leimaa tietynlainen idealismi, suuren pravdan eli totuuden etsintä. Pravdaa etsittiin muun muassa 1800-luvulla kun Venäjän intelligentsija halusi löytää keinot vapauttaa kansa maaorjuudesta, samalla tavalla kuin omaa pravdaa ovat etsineet melkeinpä kaikki venäläiset kirjailijat aina Tolstoista Ulitskajaan.

”Venäläisyydellä” selitettiin keväällä Krimin miehitys ja nyt sitä samaa pravdaa etsitään Itä-Ukrainassa. Separatisti, venäläinen vai vapaaehtoinen taistelija? Koko Itä-Ukrainan tilanne on kuin romaani ilman juonta.

Lähteet: http://ylioppilaslehti.fi/2015/09/tanaan-en-jaksa-olla-venalainen/ https://otava.fi/kirjat/9789511266143/ https://www.vauva.fi/keskustelu/4370170/ketju/vielako_suomessa_on_muka_r...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (105 kommenttia)

Jani Kuusela

Voisiko joku ystävällisesti kertoa, miten älypuhelimella kirjoitettuun blogikirjoitukseen saa kappelejaon tehtyä? Pitää aina pöytäkoneella tehdä kappalejako, koska älypuhelimella kirjoittaessa, alusta ei välitä rivinvaihdoista vaan laittaa kaiken yhteen pötköön???

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Känny kässäri. Paina kuvaketta (nuoli pallon sisällä) sieltä oikealta alhaalta. Kas kappalejako ;D
http://tamapaiva.blogspot.com/2012/11/ohje-tekstin...

Jani Kuusela

Kun Alina Voronkova valittiin Miss Suomeksi, moni kirjoitti omalla nimellään Facebookiin rasistisia kommentteja Voronkovan venäläisistä juurista. Somessa viljellään myös Putin-meemejä aiheen tiimoilta.

Vuonna 1996 Miss Suomeksi ja Miss Universumin toiseksi perintöprinsessaksi valittu Lola Odusoga, 41, on tietoinen Voronkovaa koskevasta kohusta.

– Näin muutamat otsikot, ja se riittää. Tiedän ihan tarkkaan, mitä se on. Ihmettelen sitä, että edelleenkin on tällaista. Vuonna 1996 ajateltiin, kun tätä käytiin paljonkin läpi, että se jossain vaiheessa tasoittuu ja helpottuu, Lola kommentoi Iltalehdelle.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

No, suomalaiset ovat latvastaan sellaista pili-pali Sven Duva-porukkaa, määrätyissä kysymyksissä. Enenmpää ei voi vaatia, niiltä, joiden pisin matka äidin hameenhelmoista on tehty kotiman junalla. Ja joillakin on kirjaston kortti auttamatta hukassa.
Mutta suomalainen on toisaalta oppivainen, tosin hitaasti.

Naurattaa vieläkin, kun eräät persut antoivat minun ymmärtää täällä Puheenvuorojen alkutaipaleella olevani 'Bättre Folk'. Tuskin enää kuitenkaan, puoluetoimisto on jopa kieltänyt "kaiken yhteistyön Björklidin kanssa". LOL :)

Henry

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kommentti tuo ryssittely ja edelleen tapahtuva sormella osoittelu. Olen hämmästellyt keskenäni, kun Suomeen hingutaan väkeä täysin vieraista kulttuureista käymään läpi toivottamattomalta vaikuttava sopeuttamisriitti. Päätyvät sitten helposti kortistoon tuottamaan 0- lisäarvoa, töihin ehkä. Jos oikein hyvin käy. Tilastojen mukaan ei käy.

Naapurimaassa olisi irrallaan tuhansia katulapsia, kotia ja tulevaisuutta vailla. Itsekkäästi ajatellen, näistä lapsista Suomen ikäpyramidi saisi mukavasti kaivattua lisää pohjaa. En toki tiedä, onko edes mahdollista tarjota venäläisille kodittomille pennuille turvaa ja elämää Suomessa. Kannattais ehkä kuitenkin aiheeseen panostaa ? Luulis aiheen hallitusta hiukan kiinnostavan.

Tuttavapiirissäni on muuten NL sta Suomeen siirtolaisena - 80 luvulla tullut kaveri. Metsäpuolen inssi, Leningradista. Oli samassa duunimestassa kanssani jonkun aikaa ja oppi nopeasti kielen ja teki aina työt hyvin. Työttömänä ei ole ollut koskaan ja perusti aika nopeasti vaimonsa kanssa hyvin menevän trading yrityksen, toivat siten Suomeen mukavasti rahaa ja saivat aikanaan vielä neljä yritteliästä tyttöä, jotka ovat nyt kielitaitoisia ja hyvin koulutettuja.

Jani Kuusela

Niin ja jos katsotaan maahanmuuttajien poliittista tai uskonnollista tai kulttuurillista taustaa, Irak, Somalia tai muut ovat paljon kauempana demokratiasta, uskonnostamme tai kulttuuristamme.

Venäläiset ovat aika pitkälti samanlaista melankolista kansaa kuin suomalaiset. Ja juomatottumuksetkin melko lailla samat.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kyllä venäläisten kanssa juttuun tulee. Sauna ja Vodka viimeistään yhdistää.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Suurin osa Suomeen muuttaneista venäläisistä on kunnon ihmisiä, mutta olisin erittäin varovainen lisäämään venäläisperäisen väestön määrää Suomessa.

Syynä on se, että Venäjän hallinto on ilmoittanut edustavansa myös ulkomailla asuvia venäläisiä, ns. maanmiehiä. Ensimmäiseksi pitäisi venäläisten kaksoiskansalaisuus lopettaa, Suomen kansalaisuuden saaneiden venäläisten pitää luopua Venäjän kansalaisuudesta. Muiden maiden kaksoiskansalaiset eivät olisi ongelma, mutta syrjimisongelman takia saman täytyy koskea myös heitä.

Yksityisen ihmisen kokema syrjintä ja rasismi on luonnollisesti väärin, niin venäläisten kuin kaikkien muidenkin kansallisuuksien.

Jani Kuusela

Meidän pitäisi avartaa mielemme näkemään, että Irakista, Afganistanista, Somaliasta Jne.jne. tulevat ihmiset voivat edustaa ties mitä hallintoa tai sissiryhmää tai terroristijärjestö. Venäläiset harvemmin näistä yhtäkään.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #49

Jani, sinulle ei Venäjän hallinto ole tietenkään mikään mörkö, päinvastoin kannatat sitä lämpimästi. Meille monille muille suomalaisille se on.

Mm. Lähi-Idän maista tulleiden maahanmuuttajien joukossa on varmaankin myös terrorismin kannattajia ja ikävä kyllä, joudumme todennäköisesti kokemaan terroritekoja tulevaisuudessa. Ne eivät kuitenkaan uhkaa kansallista olemassaoloamme, kuten Venäjän muodostama uhka. Siksi on tärkeää, että emme anna Venäjän hallinnolle mahdollisuutta painostaa ja uhata meitä venäläisvähemmistön avulla. Kaksoiskansalaisuuden poisto olisi ensimmäinen askel tässä.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #58

Minulle kaikki hallitukset ja hallinnot ovat enemmän tai vähemmän mörköjä - mukaan lukien Sipilä hallitus. Minulla ei ole äänioikeutta Venäjälle, sen sijaan kaksoiskansalaisilla on. Tiedän ainakin yhden kaksoiskansalaisen äänestäneen presidentiksi Vladimir Zirinovskia - ei Putinia - vaikka selkeästi maltillisempi vaihtoehto.

Jani Kuusela

Milloinkahan ensimmäinen suomalainen tuomitaan kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan, kun puhutaan Venäjästä tai venäläisistä?

Venäjää ja venäläisiä vastaan saa kyllä harrastaa vihapuhetta, ja jopa valtakunnallinen media syyllistyy aika ajoin kiihottamiseen tätä kansanryhmää kohtaan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Vitunovskaja. Sori vaan, mutta repesin...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ryssittely loppuu todennäköisesti siihen, kun Venäjä palauttaa NL-nimisenä rosvoamansa 11% Suomen alueista tyhjänä, pyytää anteeksi ja maksaa korvauksia 70 vuoden menetetystä tuotosta.

Jani Kuusela

Jatkosota käytiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä 25. kesäkuuta 1941 – 19. syyskuuta 1944.

Ja ei se jatkosota suomalaisten osaltakaan ihan putkeen mennyt:

Jatkosotaa käytiin Suomen rintamalla samaan aikaan kuin Saksa toteutti operaatio Barbarossan nimellä tunnettua laajaa hyökkäystä Neuvostoliittoon. Suomen rintama oli jaettu saksalaisten ja suomalaisten joukkojen kesken siten, että suomalaiset olivat vastuussa eteläisestä rintamasta ja saksalaiset Lapin rintamasta. Suomi ei ollut lain mukaan Saksan liittolainen, sillä mitään liittosopimusta ei ollut. Sen sijaan Suomi oli käytännössä Saksan liittolainen, sillä se antoi aluettaan Saksan käyttöön, alisti joukkojaan Saksalle ja sai aseapua Saksalta.

Wikipedia

Leningradin piiritys (ven. блокада Ленинграда, blokada Leningrada) oli toisen maailmansodan aikana suoritettu sotilasoperaatio, jossa Leningradin (nyk. Pietari) maayhteydet muuhun Neuvostoliittoon katkaistiin. Piiritys alkoi 8. syyskuuta 1941, jolloin Saksan pohjoinen armeijaryhmä saavutti Laatokan rannan Leningradin itäpuolella. 

Piirityksen aikana kaupungissa kuoli ainakin 641 000 ihmistä, joidenkin arvioiden mukaan jopa yli 800 000. Noin puoli miljoonaa piirityksen uhria on haudattu Leningradin liepeillä olevalle Piskarjovin hautausmaalle. Piirityksestä hengissä selvinneistä on käytetty nimitystä blokadnik (блокадник).[1] Leningrad oli ensimmäinen kaupunki, jolle myönnettiin Neuvostoliiton sankarikaupungin arvonimi vuonna 1945.[2]

Wikipedia

Perinteisesti sekä suomalaisessa että ulkomaisessa historiankirjoituksessa on katsottu, ettei Suomi osallistunut aktiivisesti Leningradin piiritykseen, vaikka suomalaisjoukot muodostivat piiritysrenkaan pohjoisosan Laatokan ja Suomenlahden välillä.[4] Maanpuolustuskorkeakoulundosentti Pekka Visuri kutsui vuonna 2016 tätä käsitystä kansalliseksi myytiksi.[5] Myös venäläinen historioitsija Nikolai Baryšnikovedustaa vastakkaista näkökulmaa, mutta hän on käsitellyt myös talvisotaa Neuvostoliiton puolustussotana ehkäisemässä Suomen hyökkäystä.[4]

Suomi ylitti Karjalankannaksella vanhan, talvisotaa edeltäneen rajan oikaisten Kirjasalon ja Mainilan mutkat. Syksyllä 1942 suomalais-saksalais-italialainen Laivasto-osasto K yritti vallata operaatio Brasiliassa Suhosaaren Laatokan eteläosassa ja katkaista näin Elämän tien. Lisäksi laivasto-osasto K miinoitti kahdesti Leningradin saattuereittiä ja upotti toimintansa aikana sota-aluksia sekä yhden huoltoproomun.[6]

Wikipedia

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kuusela, historia kun ei ala vasta siitä Jatkosodasta. Sitä ennen käytiin Talvisota, jonka suoraa seurausta Jatkosota oli. NL rosvosi maamme alueita ensimmäisen kerran jo Talvisodassa aikoessaan vallata maamme parissa viikossa. Kesti kuitenkin 105 päivää, eikä valtaus sittenkään onnistunut.

Molemmissa sodissa hyökkäystoimet aloitti NL. Nikolai Baryshnikovia ei kannata siteerata, hän on yksi vaihtoehtoisen neuvostohistorian mallikertojia. Myös Pekka Visurilla on erittäin venäjämieliset näkemykst. Suomi nimenomaan ei katkaissut ns. elämäntietä Leningradiin, vaan piti se auki ja näin pelasti kaupungin nälänhädältä.

Jatkosodassa neljä torjuntavoittoa ja Saksan korvaamaton apu pelasti Suomen neuvostomiehitykseltä.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #47

Yksikään ihminen, joka ei epäile omaa historian kirjoitustaan, suhtaudu kriittisesti omaan uskontoonsa, ja epäile jopa omaa olemassa oloaan, ei voi olla kovin viisas ihminen. Oliko se itse Einstein kun näin sanoi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ryssittely on pientä verrattuna siihen, että on viety koti ja maat.

Asenteet ovat historian saatossa omaksuttuja ja vie
oman aikansa , pari kolme sukupolvea niiden muuttumiseen.

Jani Kuusela

Kuinka moni venäläinen on mielestäsi vuonna 2018 vastuussa toisen maailmansodan tapahtumista?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Venäjän johto on vastuussa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ei varsinaisesti kukaan.

Tälläkin hetkellä katsotaan kuitenkin pelokkaasti tai epäillen kohti itää ja Putinia ja syvimmässä sisimmässä pelätään vuosisataista vihollista, joka niin usein on vienyt kodin ja maat meiltä suomalaisilta.

Historian taakka on raskas.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

No joo, faijan puolen suku on Karjalasta. Nykyään Venäjää tuo Laatokan reuna. Tottahan se ryssä pentuna harmitti, varsinkin kun kotona päähän lyötiin oppi ; ryssä on ryssä, vaikka voissa paistais, tai ryssänjiiiriä älä koskaan timpraa jne.

Jotenkin vaan näin 60 vuotiaana näkee eron tavan ihmisen ja politiikan välillä. No hard feelinks.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Äitini puolen suku on Karjalasta. Minäkin sanon No hard feelings, mutta vasta sen jälkeen, kun Karjala on palautettu.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Toki, palauttamista vastaan en minäkään ole. Ehkäpä vielä sekin nähdään. Suomen hallituksella tai maan omalla kummisedällä vaan ei taida olla munaa käydä venälläisten kanssa neuvottelupöytään. On nimittäin aivan varma, että venäläiset kyllä ovat kauppiaita ja veikkaanpa, että valmiita keskustelemaan edelleen m. Petsamosta, Karjalasta ja Sallan alueista.

Jani Kuusela

Mitä luulet, palauttaako EU Suomelle sen, mitä on varastanut?

Suomi on ollut EU:n nettomaksaja käytännössä koko jäsenyysaikansa eli vuodesta 1995. Vain vuosina 1996, 1997 ja 2000 Suomi sai EU:lta takaisin enemmän. Suomi on jäsenyysvuosinaan maksanut EU:lle kaiken kaikkiaan 5083 miljoonaa euroa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #20

No ei. Ne EU n lunnaat on jo moneen kertaan käytetyt. Jos ei muuhun, niin maksettuun kuukausittaiseen turismiin Brysselin ja Strasboroughin välillä. Ei ole halpaa lystä se.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #24

Jouko Repo

Tiesitkö, että EU:ssa on vähemmän virkamiehiä kuin Helsingin kaupungilla?

EU:n vuotuiset kustannukset ovat murto-osa siitä mitä sota Euroopassa maksaisi päivässä. Uskon että EU on osaltaan estänyt isomman sodan Euroopassa.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #20

Aika omituinen vertaus. Eniten saamisia on siinä tapauksessa Saksalla, joka on alusta saakka ollut nettomaksaja. Pelkästään 2016 Saksa maksoi 26000 miljoonaa euroa EU:n budjettiin. https://europa.eu/european-union/about-eu/countrie...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Venäjä on uhka maailmanrauhalle johtonsa kautta. Suomessa tapaa melko tavallisia ja mukavia venäläisiä. Toista on esim. jossain Thaimaassa, missä on tullut nähtyä venäläistä turisti-imperialismia turistikohteissa. Suuremmat ja pienemmät oligarkit pyrkivät hyppyyttämään paikallisia ja turisteja. Kieliongelma oli suuri, harva paikallinen tai turisti osasi venäjää.

Sitten se suuri Venäjän syntilista naapurimaiden valloituksista ja niiden sisäpolitiikkaan sekaantumisista. Mistä teitä Putinin trolleja oikein sataa?

Jani Kuusela

Kommenttisi on tyypillistä kiihottamista kansanryhmää kohtaan, vihapuhetta ja loukkaamista. Venäjätrolliksi nimittelyineen.

Eiköhän Yhdysvallat ole uhannut maailman rauhaa useampaan otteeseen kuin Venäjä? Jo pelkästään Yhdysvaltojen sotatoimet eri puolilla maailmaa ovat ajaneet monet maat täydelliseen kaaokseen, josta seurauksena pakolaiskriisi, mm. Irak, Somalia, Afganistan, Libya...

http://janikuusela11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2632...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kannattaisi tutustua vastaukseni ensimmäiseen lauseeseen.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #22

Entä ketä USA uhkaa johtonsa kautta? Tai Israel? Tai Kiina? Pohjois-Korea? Miksi aina Venäjä on uhka maailman rauhalle, vaikka käsittääkseni se ei ole aloittanut vielä yhtäkään kahdesta maailmansodasta? Meinaatko että aloittaisi kolmannen?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #26

USA ei uhkaa Suomea, eikä ole koskaan uhannut, NL/Venäjä sen sijaan kautta historian.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #26

Mitä sä höpötät? Saksa ja Neuvostoliitto tekivät salaisen sopimuksen Euroopan jakamisesta. Ensin otettiin Puola. Fasistinen Saksa ja Kommunistinen Neuvostoliitto aloittivat Toisen Maailmansodan. Putin suri tietojen mukaan pitkään Neuvostoliiton kaatumista. Imperialismin siemen onneksi on.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #29

Toisto suoraan Wikipediasta:

Jatkosotaa käytiin Suomen rintamalla samaan aikaan kuin Saksa toteutti operaatio Barbarossan nimellä tunnettua laajaa hyökkäystä Neuvostoliittoon. Suomen rintama oli jaettu saksalaisten ja suomalaisten joukkojen kesken siten, että suomalaiset olivat vastuussa eteläisestä rintamasta ja saksalaiset Lapin rintamasta. Suomi ei ollut lain mukaan Saksan liittolainen, sillä mitään liittosopimusta ei ollut. Sen sijaan Suomi oli käytännössä Saksan liittolainen, sillä se antoi aluettaan Saksan käyttöön, alisti joukkojaan Saksalle ja sai aseapua Saksalta.

Wikipedia

Leningradin piiritys (ven. блокада Ленинграда, blokada Leningrada) oli toisen maailmansodan aikana suoritettu sotilasoperaatio, jossa Leningradin (nyk. Pietari) maayhteydet muuhun Neuvostoliittoon katkaistiin. Piiritys alkoi 8. syyskuuta 1941, jolloin Saksan pohjoinen armeijaryhmä saavutti Laatokan rannan Leningradin itäpuolella.

Piirityksen aikana kaupungissa kuoli ainakin 641 000 ihmistä, joidenkin arvioiden mukaan jopa yli 800 000. Noin puoli miljoonaa piirityksen uhria on haudattu Leningradin liepeillä olevalle Piskarjovin hautausmaalle. Piirityksestä hengissä selvinneistä on käytetty nimitystä blokadnik (блокадник).[1] Leningrad oli ensimmäinen kaupunki, jolle myönnettiin Neuvostoliiton sankarikaupungin arvonimi vuonna 1945.[2]

Wikipedia

Perinteisesti sekä suomalaisessa että ulkomaisessa historiankirjoituksessa on katsottu, ettei Suomi osallistunut aktiivisesti Leningradin piiritykseen, vaikka suomalaisjoukot muodostivat piiritysrenkaan pohjoisosan Laatokan ja Suomenlahden välillä.[4] Maanpuolustuskorkeakoulundosentti Pekka Visuri kutsui vuonna 2016 tätä käsitystä kansalliseksi myytiksi.[5] Myös venäläinen historioitsija Nikolai Baryšnikovedustaa vastakkaista näkökulmaa, mutta hän on käsitellyt myös talvisotaa Neuvostoliiton puolustussotana ehkäisemässä Suomen hyökkäystä.[4]

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #31

Arkunmyyjä on aika pihalla. Suomi pakotettiin sotaan, koska Neuvostoliitto-Venäjä hyökkäsi maahamme. Saksa ei auttanut Suomea, koska sillä oli sopimus Neuvostoliiton kanssa, missä se oli antanut allekirjoituksella luvan vallata Suomen. Saksa rikkoi salaisen sopimuksensa Neuvostoliiton kanssa ja hyökkäsi Venäjälle. Suomi tiesi Neuvosto-Venäjän hyökkäävän Suomeen "Talvisodan nöyryytyksen" jälkeen. Mistä saa apua? Neuvostoliiton läntisiltä kumppaneilta? No ei. Suomen pettänyt Saksa oli ainoa.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #33

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Pekka Visuri kutsuu esittämääsi käsitystä kansalliseksi myytiksi.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #29

Wikipedia avuksi että nähdään miten asiat etenivät: "Vuodesta 1935 Neuvostoliiton Josif Stalin yritti rakentaa taktista rintamaa Hitleriä vastaan yrittäen vakuuttaa Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan hallitukset kollektiivisen turvallisuusjärjestelmän rakentamisen tarpeesta. Asiasta keskusteltiin vielä 15. huhtikuuta 1939 Moskovassa, jossa paikalla oli Ranskan ja Britannian delegaatiot. Neuvottelut eivät kuitenkaan johtaneet tuloksiin, myöhemmin Britannian Winston Churchill kirjoitti muistelmissaan, että Stalinin ehdotus kolmen valtion allianssista olisi kannattanut tuolloin hyväksyä.[19]"

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #29

1. Maailmansodan alku (kuka aloitti sodan ja rikkoi maailman rauhan). Wikipedia höpöttää taas:

Eliminoidakseen kahden rintaman sodan mahdollisuuden Saksa julisti 3. elokuuta 1914[9] sodan Ranskaa vastaan. Seuraavana päivänä saksalaiset joukot hyökkäsivät Belgian ja Luxemburgin kautta Pohjois-Ranskaan[9], tavoitteenaan Pariisin valtaaminen. Näin saksalaiset kiersivät Schlieffenin suunnitelman mukaisesti Ranskan itärajalleen rakentamat vahvat linnoitukset. Hyökkäys Belgiaa vastaan tarjosi Isolle-Britannialle muodollisen syyn julistaa sota 4. elokuuta[9] Saksalle, sillä se oli yksi Belgian puolueettomuuden taanneista valtioista. Kaikki Ison-Britannian siirtomaat ja dominiot tukivat emämaata ja julistivat sodan Saksalle. Itävalta-Unkari julisti 6. elokuuta sodan Venäjälle[9].

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #26

Jani Kuusela, Neuvostoliitto aloitti toisen maailmansodan hyökkäämällä Puolaan yhdessä Saksan kanssa. Se oli myös yksi ensimmäisen maailmansodan aloittajavaltioista. Aloittaako myös kolmannen, jää nähtäväksi. Pahalta näyttää kun noita Putinin touhuja katsoo.

Olen ennenkin suositellut että hankit muutaman historian perusteoksen ja pänttäät ne päähäsi. On noloa lukea juttujasi, kun sinulta puuttuu ihan perustiedot historiasta ja täytät sitten pääsi herra ties mistä Pietarista imemälläsi propagandalla. Jos venäläisillä ystävilläsi on samat käsitykset, niin älä ihmettele jos heitä katsotaan täällä karsaasti. Emme me hyväuskoiset tsuhnatkaan nyt ihan hölmöjä ole!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #43

Juuri näin. NL aloitti myös Jatkosodan hyökkäystoimrt Suomea vastaan, pommiottamalla alueitammw 22.6.1941, klo 6.05. Sitä ennen eivät suomalaiset, eivätkä saksalaiset hyökänneet Suomen alueelta NL:n alueelle.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #43

Minun puolestani ei sinun Pekka hyvä kannata nolostua. Olet jo aiemminkin käynyt henkilökohtaisuuksiin nimittelemällä minua, vähättelemällä tai muutoin tullen niin sanotusti iholle.

Yleensä se, että siirtyy asiasta henkilön arvosteluun, niin kuin usein oikein ansiokkaasti teet, kertoo siitä ettet ole halukas kyseenalaistamaan omaa historian tai median lukutaitoasi.

Tällöin rakentava, kriittinen ja itseään kehittävä debatti jää pois, tai siirtyy pois silmistä ja sitä kautta mielestä. Sen osaat hienosti tehdä.

Nyt en enää lähde trollaukseenne mukaan, vaan pysytään asiassa. Blogi ei käsittele sotiemme historiaa vaan nykyisyyttä - rasismia, kenelle tai ketä kohtaan se suvaitaan, mistä saa taas jopa oikeuden tuomion. Ketä kansanryhmää vastaan saa ihmisiä kiihottaa ja miksi. Ketä vastaan taas ei.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #51

No, kyllä Kuuselan historiantietämys voidaan kysenalaistaa ihan perustellusti.

Esimerkiksi Baryshnikovin kirjan "Leningradin piiritys ja Suomi 1941-1944." tyrmää historiantutkija Markku Jokisipilä kirjassaan "Sodan totuudet, 2007", : "Kirjan dokumenttipohja on kuitenkin niin ohut ja satunnainen, että luotettavien tulkintojen muodostaminen sen pohjalta on mahdotonta." Enemmän kuin aitoja ja uskottavia uusia tulkintoja kirja sisältääkin kirjoittajan omia poliittisia mielipiteitä heijastelevaa julistamista.”

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Kirjoituksessa on ideaa, mutta blogisti ei valitettavasti näytä pystyvän erottamaan aiheellista kritiikkiä Venäjää, sen politiikkaa ja yhteiskuntaa kohtaan rasismista. Keskustelu on mahdotonta tällaisista lähtökohdista. Itse haukun varmaan joka päivä jotain asiaa täällä Venäjällä, myös ihmisiä sekä venäläisiä, udmurtteja että tataareja, mutta en koskaan siitä syystä, että henkilö on esim. venäläinen tai Venäjältä kotoisin.

Jani Kuusela

Emmehän hauku tänne tulevia irakilaisiakaan, vaikka maa on kaukana demokratiasta. Emme hauku tai moiti heitä Suddam Husseinista tai Husseinin jälkeisestä pakolaiskriisistä (jonka Yhdysvaltojen sotatoimet saivat aikaiseksi).

Emme tuomitse islamia, vaikka sen varjolla tehdään jatkuvasti ihmisoikeusrikoksia mukaanlukien tyttöjen silpomiset ja ympärileikkaukset.

anita frisk

Kuulehan Jani Kuusela, emme hauku julkisesti irakilaisia, somaleita, afganistanilaisia, ylipäänsä muslimeita tai islamia koska tästä haukkumisesta voisi saada rasismisyytteen - jotkut ovat jo saaneetkin ja tuomittu. Ehkäpä sitten venäläisiin puretaan nuo patoutuneet tunteet, mikä on tietenkin väärin. En kyllä ihan tuohon venäläisten yleiseen mollaamiseen kuitenkaan usko, esim. Helsingissä kuulee venäjää todella paljon mutten koskaan ole kuullut ryssittelyä. Kaikenmaailman vauva.plus- tai suomi24-sivustot ovat sellaisia, joita kukaan järkevä ihminen ei mene lähellekään. Hormoonihuuruisia naisia ja kylähulluja. Mutta jos joku venäläinen näillä käy ja mielensä pahoittaa, ihan turhaan. Sehän vain todistaa että osaa hyvin suomea ja ihan vivahteita myöten, mikäs sen kunnioitettavampaa!

Iäkkäämmät suomalaiset eivät luota venäläisiin vanhempiensa sota-aikaisten kokemuksien takia, nuoremmat taas Putinin politiikan takia. Mutta ne suomalaiset joilla on venäläisiä henkilökohtaisia tuttavia, ovat venäläis- vaan ei välttämättä Venäjä-myönteisiä. Kansa on ihan eri asia kuin sen johtajat.

Ihan pikku vinkki venäläisille neuvostoajalla varttuneille naispuolisille: älkää aina etuilko!Tuossa maassa ja tuohon aikaan se oli käytännön pakko, mutta nykysuomessa aiheuttaa salamannopean siilipuolustuksen: pitävätkö nuo itseään meitä parempina. Ne pienet käyttäytymissäännöt saattavat vaikuttaa paljonkin asenteihin.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #37

"emme hauku julkisesti irakilaisia, somaleita, afganistanilaisia, ylipäänsä muslimeita tai islamia koska tästä haukkumisesta voisi saada rasismisyytteen - jotkut ovat jo saaneetkin ja tuomittu. Ehkäpä sitten venäläisiin puretaan nuo patoutuneet tunteet, mikä on tietenkin väärin."

Samaa mieltä. Kysyinkin, milloin ensimmäinen suomalainen saa syytteen kiihottamisesta Venäjän kansanryhmää kohtaan tai syytteen venäläisten halventamisesta ylipäätään.

Ehkä se on niin, että huonolla itsetunnolla varustettu suomalainen näyttää pidemmältä seisoessaan ryssän päällä. Ehkä meidän pitäisi jo keksiä parempi keino kohottaaksemme kansallista ja yksityistä identiteettiämme.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #52

On ihan puppupuhetta leimata kaikki suomalaiset "ryssävihaajiksi" Valtaosa suomalaisista ei tavallista venäläistä vihaa, vaan nimenomaan Venäjän diktatuurista halintoa, joka koko ajan häirikoi, kiistää aina kaiken ja pitää länttää syyllisenä joka asiaan ja joka ei ole käsitellyt NL:n historia ja Stalinin tekoja, vaan pöäinvastpoin on nostanut tämän murhaajan jalustalle ja viralliseen asemaan.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #54

Kaikkia suomalaisia ei voi leimata ryssävihaajiksi, ei natseiksi, ei kansallismielisiksi, ei rasisteiksi, ei kommareiksi, eikä me too kampanjan seksuaalisiksi häiriköksi. Se on selvää tietenkin.

Kaikki ovat tuomittavia asioita.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #54

Jori Kajanto, juuri näin. Kuuselalle tiedoksi: Kukaan ei näissäkään kommenteissa ole hyväksynyt venäläisten syrjimistä ja vihamielistä ja rasistista käytöstä heitä kohtaan. Luulen sellaisen olevan käytännössä melko harvinaista. Ulkomaista syntyperää olevat yksityiset ihmiset joutuvat ikävä kyllä usein kokemaan tiettyä vihamielisyyttä kantaväestön taholta: suomalaiset aikoinaan Ruotsissa ja nyt somalit, irakilaiset ja venäläiset Suomessa. Sellaiseen vihamielisyyteen syyllistyvät usein ihmiset, joilla ei itsellään mene hyvin ja jotka purkavat pahaa oloaan muihin. Älä sekoita tätä siihen terveeseen epäluuloon mitä suomalaiset kokevat Venäjän nykyhallintoa kohtaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Esa-Jussi Salminen on aivan oikeassa. Jani Kuusela, aloit vinkumaan siitä, miten venäläisiä syrjitään Suomessa ja jatkoit suoltamalla putinistista propagandaa. Jos venäläiset ovat samanlaisella asenteella liikkeellä täällä, niin älä yhtään ihmettele, jos heihin suhtaudutaan kielteisesti!

Onneksi uskon valtaosan Suomessa asuvista venäläisistä haluavan pysyä erossa tuollaisesta. Ongelma on se, että Venäjän hallinto pyrkii käyttämään heitä hyväkseen. Siksi pois kaksoiskansalaisuus ja tulijoiden määrä pidettävä pienenä.

Jani Kuusela

Hypoteesi: Venäjä miehitetään ja riisutaan aseista. Länsi asettaa sinne haluamansa johdon ja johtajan. Venäläiset alistetaan kumartamaan ilmestyskirjan petoa muiden kansojen tavoin. Venäjän luonnonvarat uhrataan kapitalismin alttarille. Onko maailma sen jälkeen parempi ja turvallisempi paikka?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jani Kuusela, mikäli tuo pystyttäisiin toteuttamaan ilman ihmishenkien menetyksiä, niin maailma olisi ehdottomasti parempi paikka niin venäläisille kuin kaikille muillekin maailman asukkaille. Venäjälle tulisi vihdoinkin demokraattinen ja ihmisoikeuksia ja naapurimaita kunnioittava hallinto ja tavalliset kansalaisetkin saisivat nauttia maan luonnonvarojen tuotosta, mikä nyt valuu Putinin lähipiirin ja oligarkkien taskuun.

Minkä alttarille Venäjän luonnonvarat uhrataan nyt? Luuletko siellä nyt vallitsevan jonkinlaisen sosialismin? Haloo ...

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Kyllä on, lähes ainoita joita kohtaan saa olla aivan julkisesti.
Ei niitä tarvitse niin vakavasti ottaa. Itse kun asuin Ruotsissa kun nimittelivät finn jäveliksi olin siitä vaan ylpeä.

Toni Rintala

Tietysti on. Jokaisessa ihmisessä asuu pieni rasisti. Muutoinhan ihminen ei olisi edes olemassa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Rasismia venäjää+venäläisiä kohtaan ei olisi jos se käyttäytyisi kuin esim,ruotsi(tai norja),,eli ei valtaisi alueita muilta,ei tiputtelisi siviilikoneita,ei myrkyttäisi vierailla mailla etc+etc,,ihan itse keittämäänsä rasismisoppaa !

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Sanoppas miten tavallinen kaduntallaaja on vastuussa noista?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

siten että painostaa päättäjänsä käyttäytymään ihmisiksi

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Russofobi-niminen trauma tuli minuun äitini kertoman mukaan silloin kun venäläiset pommittivat evakkojunia ja tappoivat naisia, vanhuksia ja lapsia. Se trauma varmaan paranee kun Venäjä palauttaa ryöstösaaliinsa.

Nykyiset venäläiset eivät tietenkään ole syyllisiä sotaan eikä Karjalan ryöstöön, mutta he ja hallintonsa on syyllisiä varastetun tavaran hallussa pitämiseen. Jos Putin ja venäläiset haluavat normaalit naapuruussuhteet, heidän on tunnustettava rikoksensa ja palautettava Karjala.

Miksi venäläiset tulevat Suomeen, miksi eivät jää valloittamaansa Viipuriin?

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Jotenkin pitäisi päästä noista asioista eteenpäin.
Isäni oli Kivennavalta kotoisin, joutui jättämään tilansa oli melkein 5 vuotta sodassa, hän ei ikinä puhun siitä. On se ollut kova paikka.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Toinen puoli sukuani on venäläistä alkuperää, ja he tappoivat sodissa melkein kaikki sen toisen puolen suvusta. Siksi epäluulo ja katkeruus. Ei tämä sen kummoisempaa ole.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Stalinin hallinto tappoi satatuhatta suomalaista ja ryösti Karjalan. Nykyinen Putinin hallinto ei halua oikaista rikoksia, ei halua palauttaa ryöstösaalista.

Sitten kaikenmaailman kostiaiset huutelevat että hei, ollaan kavereita, ei muistella menneitä.

RUFI-yhdistys kerran ilmaisi että sitten kun valta Suomessa on heillä, he kostavat nämä ryssittelyt. Siinä sitä ystävyyttä.

Jani Kuusela

Sovitaan sitten niin ja jäädään katsomaan kuinka historia etenee.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Meillä on oikein hyvä vertailukohta naapurimaissamme, Ruotsissa ja Venäjässä. Suomi on ollut osa molempia valtakuntia. Jos mietitään miksi Venäjän hallinnosta jäi pahat muistot, siihen on perustellut syyt.
Kummankin valtakunnan toimet sen jälkeen kun Suomi itsenäistyi, eroavat myös kovasti.

Suomessa puhutaan "hurreista" ja "ryssistä" mutta vain toiset ymmärtävät nimittelyn halventavaksi. Ehkä syy on selvä useimmille, Kuuselalle ei tunnu olevan.

Vihjeenä vanha suomalainen sananlasku: "Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa".

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Niinpä. Ruotsi kunnioitti itsenäisen Suomen Tartossa 1920 määriteltyjä rajoja ja itänaapuri ei ja aiheutti sitten n. 100 000 kaatunutta ja kadonnutta sodissa, jota se itse aiheutti ja rosvosi 11% maamme pinta-alastaja aihieutti sukupolvia kestävän trauman.

Jani Kuusela

"Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan"

Josef Stalin Paasikivelle Moskovassa 12.10.1939. "Emme pelkää hyökkäystä Suomen taholta, mutta Saksa tai Englanti voi harjoittaa painostusta pakottaakseen Suomen osallistumaan höykkäykseen Neuvostoliittoa vastaan"

Stalin jatkoi, ettei hän halua enää koskaan ajautua pisteeseen, jossa jokin suurvalta käyttää Suomea hyväkseen hyökätäkseen Neuvostoliittoon.

Ja miten asiat ovat muuttuneet paremmiksi? Suomi antaa maa-alueensa Naton sotilasharjoitusten käyttöön - kuin kiusatakseen Venäjää. Paasikivi-Kekkonen kääntyvät haudoissaan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

No, painostiko silloin Englanti ja Ranska niin, että pakotti Suomen hyökkäämään N:liitton? Ja lähde siihen, että NATO nyt harjoitteli hyökkäystä Suome kautta N:liittoon.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Nato ei ole suurvalta.jolla on imperialistisia pyrkimyksiä.

Väitätkö aivan tosissasi, että joku suurvalta haluaa hyökätä Suomen kautta Venäjän kimppuun.

Kerro mistä suurvallasta on kyse?

PS: "Suomi antaa maa-alueensa Naton sotilasharjoitusten käyttöön - kuin kiusatakseen Venäjää."

Niinkö luulet. Minä taas kuvittelen että tässä olisi kysymys Suomen puolusharjoittelusta, mikä ymmärrettävästi harmittaa Venäjää.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #68

Uskotko todella että Yhdysvalloilla ei olisi ollut liittolaisineen (myös Nato) imperialistisia pyrkimyksiä?

Lukekaapa ihan piruttain seuraava kirjoitus, jos se avaisi silmiä:

http://uusiaika.com/2018/10/19/euroopan-pakolaiskr...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #69

Missä tuossa sanotaan, että USA/NATO haluaa hyökätä Suomen kautta Venäjälle?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #70

Eihän kukaan halua hyökätä Suomeen. Miksi hyökkäisi?
Mutta jos tulee konflikti esim. jollekin Euroopan maan rajalle, niin Suomi onkin heti sotilaspoliittisesti hyvin kiinnostava alue. Ja siitä syntyy valtavia jäännitteitä.

Jos, nimenomaan jos, jokin suurvalta hyökkää siinä vaiheessa Suomeen, toinen pommittaa koko infran tuusannuuskaksi.
Molemmat esiintyvät "auttajina" ja molemmat pommittavat toisiaan, oli alue sitten Suomea tai ei.
Suomi on vain sotilaspoliittinen alue, jolla ei mielestäni ole tarpeeksi pelotteita. Vispilät ja suihkarit ilmassa eivät ole osaa pelotetta. Muilla on niitä kymmeniä kertoja enemmän. Kansa aseissa on.

Ja tästä seuraakin sitten kysymys: Onko lukija valmis ajamaan vieraan vallan joukot pois maasta, tuli ne mistä suunnasta tahansa "auttamaan".
Puoluettomana maana meidän tulisi olla valmiita siihen.

Apropå: Ylen Areenalla on elokuva 'Kuninkaan valinta', joka kertoo kuinka II maailmansota tuli Norjaan. Kannattaa katsoa ja erityisesti huomioida vellipöksypolitikkojen touhut. Lähettivät mm. liikekannallepanokäskyn kirjeitse. Siis postin vietäväksi.
Kuningas, joka oli ilman poliittista valtaa, päätti heidän puolesta miten tulee toimia. Ainakin elokuvan mukaan.

Ihan oikeasti; katsokaa kansanedustajiamme, heidän juttujaan jne. ja päätelkää onko heistä muuhun kuin napin painamiseen, kunhan napin 'väri' on kerrottu etukäteen. Niin, ymmärrän levottomuutenne - toki minäkin olen hieman levoton, tosin eri syistä.

Henry

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #69

Ota sinä selville mitä tarkoitetaan imperialismilla. Kun kirjoitat että Natolla on iperialistisia pyrkimyksiä, se on lähes samaa kuin väittäisit Punaisella Ristillä tai YK:lla olevan samoja pyrkimyksiä. Älytön väite, miten Nato, johon kuuluu 29 sivistysmaata, voisi toimia niin.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #74

Yhdysvalloilla liittolaisineen, ystäväni. Yhdysvalloilla liittolaisineen on imperialistisia pyrkimyksiä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #76
Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #76

Voi hyvä mies, USA ei ole sama kuin Nato, vaikka Putin nämä samaistavatkin. Se on selvää, että USA:lla on suurvaltojen tapaan pyrkimys varjella etujaan eri puolilla maailmaa mutta se ei tarkoita imperialismia. Etkö vielä ole selvittänyt käsitettä?

On aika tyhmää väittää, että USA pyrkii laajentamaan aluettaan väkivaltaisesti. Koska niin on viimeksi tapahtunut? Tässä aivan naapurissa on kyllä alueeltaan maailman suurin valtio, jolle tämäkään tila ei tunnu riittävän.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #74

Juu, eihän USA ole imperialistinen... mitä nyt suunnittelee 7 sotaa viidessä vuodessa. (Varman tämän kertoja, entinen Euroopan NATOn komentaja on Putinisti).

Henry

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #77

Tarkoitatko, että tämä entinen komentaja on suunnitellut 7 sodan ALOITTAMISTA vai LOPETTAMISTA? Mitkä ovat kyseiset sodat?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #81

https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw

"Originally published in March 2007
General Wesley Clark:
Because I had been through the Pentagon right after 9/11. About ten days after 9/11, I went through the Pentagon and I saw Secretary Rumsfeld and Deputy Secretary Wolfowitz. I went downstairs just to say hello to some of the people on the Joint Staff who used to work for me, and one of the generals called me in. He said, "Sir, you've got to come in and talk to me a second." I said, "Well, you're too busy." He said, "No, no." He says, "We've made the decision we're going to war with Iraq." This was on or about the 20th of September. I said, "We're going to war with Iraq? Why?" He said, "I don't know." He said, "I guess they don't know what else to do." So I said, "Well, did they find some information connecting Saddam to al-Qaeda?" He said, "No, no." He says, "There's nothing new that way. They just made the decision to go to war with Iraq." He said, "I guess it's like we don't know what to do about terrorists, but we've got a good military and we can take down governments." And he said, "I guess if the only tool you have is a hammer, every problem has to look like a nail."

So I came back to see him a few weeks later, and by that time we were bombing in Afghanistan. I said, "Are we still going to war with Iraq?" And he said, "Oh, it's worse than that." He reached over on his desk. He picked up a piece of paper. And he said, "I just got this down from upstairs" -- meaning the Secretary of Defense's office -- "today." And he said, "This is a memo that describes how we're going to take out seven countries in five years, starting with Iraq, and then Syria, Lebanon, Libya, Somalia, Sudan and, finishing off, Iran."
I said, "Is it classified?" He said, "Yes, sir." I said, "Well, don't show it to me." And I saw him a year or so ago, and I said, "You remember that?" He said, "Sir, I didn't show you that memo! I didn't show it to you!""

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #83

"Wesley Kanne Clark (s. 23. joulukuuta 1944, Chicago, Illinois, Yhdysvallat)[1] on Yhdysvaltain armeijan neljän tähden kenraali evp.

Hän oli Yhdysvaltain Euroopan joukkojen komentaja (CINCEUR) ja NATO:n joukkojen komentaja (Supreme Allied Commander Europe; SACEUR) 1997–2000 ja komensi joukkoja operaatio Allied Forcessa Kosovon konfliktissa."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Wesley_Clark

Henry

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #83

Kysyin tarkoitatko sodan aloittamista vai lopettamista ja vastaat kenraali Clarkin muistiolla: "we're going to take out seven countries in five years, starting with Iraq, and then Syria, Lebanon, Libya, Somalia, Sudan and, finishing off, Iran"

Vastaus on hieman epäselvä. Tarkoitan sodan aloittamisella sitä, että hyökätään rauhassa olevan itsenäisen kansan kimppuun (esim Talvisota).

Kuinka käännät suomeksi tässä yhteydessä "we're going to take out"? Jos oma tulkintani kelpaa, ymmärrän tämän tarkoittavan, että aiomme vaihtaa hallintoa 7 maassa. Enemmän on kyse sodan tai kriisin lopettamisesta kuin sen aloittamisesta. No, ehkä heillä tosiaan ainoa työkalu on vasara.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #85

"oma tulkintani kelpaa, ymmärrän tämän tarkoittavan, että aiomme vaihtaa hallintoa 7 maassa"

Mitäpä jos Venäjän johto olisi ilmoittanut toimivansa näin?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #87

Ei tuo ollut USA:n ilmoitus vaan kenraalin "vuoto". Venäjällä ei tuollaista vuotoa voi tulla. Tiedät varmaan miksi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #89

Ei USA 'ilmoita' sotia tai julista niitä, koska siihen tarvitaan kongressin lupa.

Henry

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #87
Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #85

Jessus!
"Kysyin tarkoitatko sodan aloittamista vai lopettamista..."

No kait sen verran olet ollut kartalla, että kaikissa noissa maissa on ollut sota tuon Cheney-Bush päätöksen, (heti 911-terrori-iskujen), jälkeen, paitsi Irania vastaan. Iran oli vahvasti tapetilla, Bush jr hehkutteli aikansa, mutta Putsku ilmoitti, ettei siihen sotaan pidä ryhtyä - or else - ja niin Bush "unohti koko jutun".
Googlaamalla löydät koko haastattelun, eikä siinä jää epäselvväksi se, että USA päätti sytyttää soadan näissä maissa.

Ja kuten aiemmin kerroin, ei Clark ollut ihan kuka tahansa kenraali.

Henry

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #91

Älä vaan itse putoa kartalta:

"Ei USA 'ilmoita' sotia tai julista niitä, koska siihen tarvitaan kongressin lupa"

eli sodat noissa maissa on mielestäsi päätetty USA:n kongressissa eikä pelkästään Cheney-Bush akselilla.

Mitä tulee USA:n imperialismiin, se on onnistunut huonosti, lebensraumia ei ole onnistuttu saamaan yhtään neliötä näillä sodilla. Syyrian sotakin näyttää menneen ihan persielleen kun Venäjä voitti pisteillä.

Kerrotko vielä mikä on oma käännöksesi tästä: "we're going to take out seven countries in five years, starting with Iraq, and then Syria, Lebanon, Libya, Somalia, Sudan and, finishing off, Iran"

Tästäkö teit tuon johtopäätöksen: "eikä siinä jää epäselvväksi se, että USA päätti sytyttää soadan näissä maissa"

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #93

Miten Sinä oikein luet kommentteja?
Kongressi ei ole päättänyt sodista/hallitusten kaatamisesta.

Tässä koko haastattelu, ja koska nähtävästi osaat hyvin englantia, ymmärtänet tämän videon, jossa Clark kertoo tapahtuneesta:

https://www.youtube.com/watch?v=B3B5xzApMZg

Henry

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #95

Sori, tulkitsin väärin kirjoittamaasi ”Ei USA 'ilmoita' sotia tai julista niitä, koska siihen tarvitaan kongressin lupa.”

Voisitko kuitenkin kertoa oman tulkintasi tästä: "we're going to take out seven countries in five years, starting with Iraq, and then Syria, Lebanon, Libya, Somalia, Sudan and, finishing off, Iran"?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Venäjä ei ole tyytyväinen ennenkuin sen raja on Atlantin rannalla. Se haluaa uusia sotia ja uusia valloituksia. Naton ja Suomen ainoa sotilaallinen pyrkimys on estää Venäjän laajentuminen.

Venäjän rajalle pitäisi Naton pystyttää suuria kylttejä joissa lukisi:

Putin
Pysy omalla puolellalsi!
Kiitos

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Etkö Leo tiedä Naton tavoitetta: kypärä otetaan päästä vasta Tyynen meren rannalla, ainakin jos uskomme tätä blogistia.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tottakai tiedän. Olen Rollaatoripataljoona RP1:n tiedotushommissa. Tarkoituksemme on valloittaa Karjala takaisin. Yritämme värvätä Suomen armeijan hyökkäykseen, siellä on jonkunverran myötämieltä.

Mutta Natoon ja jenkkeihin olemme pettyneet. He mielellään kyllä pommittaisivat Pietarin maan tasalle kuten venäläiset pommittivat Palmyran kaupungin Syyriassa. Mutta tosihommiin heistä ei ole. Karjalan tasavallan tiet ovat huonoja ja jenkkihän ei kävele ei pellolla eikä metsässä, pa*kasakkia.

Ryöstetyn Karjalan valloitus jää kokonaa meidä rollaattopataljoonan vastuulle. Mulitko Matti mukaan?

Jani Kuuselahan on ammattimiehiä. Hänenlaisiaan tarvitsemme sitten kun lähdemme itään.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #80

Joo, Leo, intoa on täälläpäin, innokkaimpia on pitänyt ihan sitoa puihin kiinni! Karjalan männyt odottavat sahureita, ettei niihin kenenkään enää tarvitsisi lyödä päätään. Jenkeistä olen samaa mieltä, jos cocacola tai purkka loppuu, mikään ei onnistu.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Haluaisin mielelläni tuoda jotain järkeä tähän rasismivouhotukseen. On olemassa tahoja, jotka vakuuttavat, että ihmisrotuja ei ole olemassa, vaikka koirarotuja onkin. No, leikki sikseen ja sormi pois pyllystä.

Paremman määrittelyn puutteessa käyttäisin amerikkalaisten rotujakoa:

  1. Valkoiset (eurooppalaisperäiset)
  2. Mustat (afrikkalaisperäiset)
  3. Amerikan intiaanit
  4. Hawaijilaiset ja Tyynen meren saaret
  5. Aasialaiset
  6. Latinot (keski- ja Etelä-Amerikka)

Tässä määrittelyssä me ja venäläiset olemme samaa rotua. Onhan myös todettu, että nykyinen euroopanpuoleinen Venäjä on vanhaa suomalais-ugrilaista asutusta.

Eli mistään rasismista venäläisiä kohtaan ei pidä puhua. Sensijaan, jos ilmenee venäjävihamielisyyttä Suomessa, niin siihen Venäjä ja sen edeltäjät ovat kyllä itse syyllisiä.

Jani Kuusela

"Tässä määrittelyssä me ja venäläiset olemme samaa rotua. Onhan myös todettu, että nykyinen euroopanpuoleinen Venäjä on vanhaa suomalais-ugrilaista asutusta."

Oman rodun syrjiminen on pahempi asia kuin kaukaisten maiden asukkaiden, jotka eivät kuulu tänne.

Pahin oli punaisten ja valkoisten sota, jossa valkoiset lopulta teurastivat omaa kansaansa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Punaiset aloittivat kapinan omaa kansaansa vastaan vieraan vallan joukoilla ja aseilla. Ja aloittivat sen teurastuksen. Ei siis ollut pelkästään "punaiset ja valkoisten sota" Osaako Kuusela kuvitella, mikä joukkoteurastus siitä olisi tullut, jos punaiset ja Venäjä olisivat voittaneet? Yhtään ihannoimatta kummankaan puolen teurastuksia.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #94

En osaa kun en ollut paikalla. Valkoiset sai tukensa Brysselistä, Hups, anteeksi Saksasta. En osaa muuta kuvitella kuin sen, että pitäisi jo sisällissodan traumat olla hoidettu, mutta tuntuu, että "punaiset suomalaiset" teloitetaan tänäkin päivänä, jos suunsa avaavat. Luen sinisetkin punaisiksi, ja Venäjän lippuhan on sini puna valkoinen. SUOMEN PELKÄSTÄÄN SINI VALKOINEN.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #101

Tuntemus on ihan omasi. Minulla ei ole sellaista tuntemusta. Laillisella hallituksella oli avunpyyntioikeus.

"– Valkoisten voitto ratkaisi, että itsenäisyysjulistus 6.12.1917 toteutui myös käytännössä. Punaisten voittaessa maamme olisi tullut osaksi Neuvostoliittoa."

"– Sotahan alkoi siitä, kun sosialidemokraattisessa puolueessa valtaan päässyt punakaartiin nojautuva radikaalisiipi tammikuun lopulla julisti ottaneensa valtiovallan käsiinsä. Koko puolue seurasi mukana. Väkivaltaisesti syrjäytettiin kolme kuukautta aikaisemmin pidetyissä eduskuntavaaleissa saatuun 108 paikan enemmistöön nojaava hallitus, senaatti."

"– Päätös ryhtyä kapinaan oli suurin poliittinen virhe, mitä Suomen politiikassa 1900-luvulla tehtiin. Ilman kapinaan nousua näet kaikki sosialidemokraattien yhteiskuntapoliittiset tavoitteet olisi saavutettu laillista tietä. Myös porvarilliset puolueet, maalaisliitto ja kokoomuksen edeltäjä vanhasuomalainen puolue olivat valmiit pitkälle meneviin uudistuksiin."

https://www.verkkouutiset.fi/professori-sanoo-tama...

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #103

Sodan uhrit:

Kaatuneet:
Punaiset 5200
Valkoiset 3400

Teloitetut:
Punaiset 7400
Valkoiset 1400

Kuollut vankileirillä:
Punaiset: 11 600
Valkoiset: 4

Kuollut vankileiriltä palattuaan:
Punaiset: 600
Valkoiset: 0

Kadonneet:
Punaiset: 1700
Valkoiset: 40

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #104

Sodassa tulee aina viattomiakin uhreja, varsinkin vapaus/sisällissodissa: Ja varsinkin silloin, jos sattuu aloittamaan sodan ja vielä häviämään sen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Tässä määrittelyssä me ja venäläiset olemme samaa rotua"

Antropologi Ilkka Luoma esittää jatkuvasti tälläkin foorumilla, että Suomi ei tällä perusteella voi kuulua länteen. Luomalle ilmansuunnat ovat rotukysymys, "lännenmies" on ahne ja sotaisa kun taas "idänmies" ystävällinen ja rauhaa rakastava. Meidän ”Erkki ja Liisa” eivät oikein tiedä mihin tässä idän ja lännen vedenjakajalla pitäisi oikein kuulua:)

Kuuselan epäilemästä rasismista ei missään nimessä ole kysymys, enemmänkin säälistä, kun kansalla on vuosisatoja käynyt niin huono tuuri johtajavalinnoissa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minä olen huolestunut, onkohan Ilkka enää hengissä? 13.11. asti Ilkka kirjoitti melkein joka päivä jutun, mutta nyt yli viikkoon miehestä ei ole kuulunut mitään. Ettei vain olisi joutunut puhdisuksen kohteeksi?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #98

Kyllä trollitehtaallakin on vuosilomat:)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #98

Leo, älä manaa.

Ilkka vielä kuulee ja pomppaa esiin. :)

Jani Kuusela

Punaiset ja valkoiset, sekä nykyisin loikkareina myös siniset häärivät poliittisella kentällä kuin sisällissodassa konsanaan. Jos minun pitäisi jakaa puolueet sinisiin, valkoisiin ja punaisiin, tekisin sen näin:

Keskusta: sini(silmäiset) valkoiset
Kokoomus: valkoiset
Sdp: puna(silmäiset) siniset
Vasemmisto: puna siniset
Persut: sini puna valkoiset
Vihreät: valkoiset
RKP: valkoiset
Kristilliset: sini valkoiset
Siniset: valkoiset

Valkoiset kallellaan Brysseliin, punaiset Paasikivi-Kekkoslinjalla, siniset kallellaan Yhdysvaltoihin liittolaisineen (mukaan lukien Nato)

:)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset