Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Suomi on ollut Neuvostoliiton hajottua letkuruokinnassa - eikä loppua näy

Suomi oli 1970-luvulla voimakkaasti kehittyvä runsaan neljän ja puolen miljoonan asukkaan yhteiskunta. Suomessa vallitsi niin sanottu Kekkosen aika ja YYA-sopimus eli ”sopimus ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja keskinäisestä avunannosta” Neuvostoliiton kanssa. Nousukausi jatkui koko 1980 -luvun. Asukkaita oli vajaat viisi miljoonaa ja työttömyys oli varsin vähäistä. Suomen kansantalous kasvoi voimakkaasti.

Kun minä kävin peruskouluni Joroisten yläasteella, Joroisissa oli metalli- ja puualanteollisuutta. Junan raiteet lähtivät suoraan tehtaan pihasta kohti itää. Rautaa ja puutavaraa vietiin rajan taakse valtavia määriä. Työtä löytyi niin Joroisissa kuin naapurikaupungissa Varkaudessa, jossa paperikoneet jyskyttivät yötä päivää työllistäen oheistoimintoineen periaatteessa koko kaupungin.

DC-9 suikukone kävi Joroisissa, Varkauden lentoasemalla, kolmasti päivässä. Hotelli Joronjälki vitostien varressa kukoisti ja asiakasta riitti. 1990-luvun alussa Suomi alkoi suuntautua enemmän länsimaihin, kun idänkauppa romahti Neuvostoliiton hajottua. Suomi syöksyi pankkikriisiin ja maan historian syvimpään lamaan.

Politiikassa merkittävimpiä tapahtumia olivat Suomen ja Neuvostoliiton välisen YYA-sopimuksen raukeaminen Neuvostoliiton romahtaessa vuonna 1991 ja Suomen liittyminen vuoden 1995 alussa Euroopan unionin jäseneksi. Edellistä vuosikymmentä vahvasti leimannut nousukausi päättyi 1990-luvun alussa Suomen historian syvimpään lamaan.

1980 -luvulla Suomen valtion velka oli alle 5 miljardia euroa. Laman jälkeinen Suomi alkoi velkaantua.  Vuoden 1991 marraskuussa markka jouduttiin devalvoimaan noin 12 prosentilla. Yritysten maksukyky joutui koetukselle ja ne joutuivat turvautumaan ulkomaisiin halpakorkoisiin lainoihin. 

Muistan tuon hetken, vaikka olin vasta ammattikoulua käyvä nuorukainen. Lama-aikana monet yritykset ajautuivat konkurssiin ja Suomesta katosi runsaasti työpaikkoja. Pahimmillaan työttömyysaste oli lähes 19 prosenttia, rakennusteollisuudessa jopa 37 prosenttia. Työttömyydestä seurannut köyhyys synnytti leipäjonoja. Suomen bruttokansantuote laski 13 prosenttia. Asuntomarkkinat romahtivat jo vuonna 1990, ja monet kotitaloudet ylivelkaantuivat ja ajautuivat merkittäviin taloudellisiin vaikeuksiin. 

Suomen taloutta on siitä asti elvytetty ottamalla lisää velkaa. Suomen velkakello tikittää tällä hetkellä siinä vajaan 110 miljardin euron luokassa. Suomi on Neuvostoliiton hajottua ollut toisin sanoen letkuruokinnassa. Pieni piristysruiske taloudelle oli Nokian menestys.

Vuosikymmenen lopulla Nokiasta tuli maailman johtava matkapuhelinten valmistaja. 1990-luvulla matkapuhelinteknologiassa siirryttiin ”toiseen sukupolveen” (2G), kun digitaalinen GSM-järjestelmä alkoi vähitellen syrjäyttää analogista NMT-tekniikkaa. Vuonna 1991 Nokia esitteli ensimmäisenä maailmassa tuotantovalmiin digitaalisen GSM-puhelimen. Maailman ensimmäinen GSM-puhelu soitettiin Nokian Radiolinjalle toimittamassa verkossa.

Suomen taloutta ei kuitenkaan pelkän Nokian avulla voinut pelastaa. Ja lopulta Nokia hävisi markkinat Android- ja iphone älypuhelimille. Oliko Suomen valtion talous liian riippuvainen YYA -sopimuksesta ja Neuvostoliiton kaupasta? Kun tämä tukijalka petti, horjahti koko Suomen talous. Tällä hetkellä olemme elvytyksen ja letkuruokinnan varassa. Nouseeko Suomi enää koskaan siihen kukoistukseen, jonka näimme 1970-1991, epäilenpä? Yleensä letkuruokinta päättyy potilaan kuolemaan.

Lähde: Wikipedia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Eivät ainakaan kantasuomalaiset nouse uuteen kukoistukseen koska he kuolevat sukupuuttoon!
Toinen juttu on sitten tänne tyhjiöön muuttavat Afrikkalaiset heimot ja kenties Kiinalaiset..ehkä he nousevat uuteen kukoistukseen..mene ja tiedä..saavat ainakin suuret eläkerahastot lahjana.

Jani Kuusela

Suomi ei mahtanut mitään sille että Neuvostoliitto hajosi. En tiedä mistä NL romahtaminen todellisuudessa johtui.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

NL romahti, koska kommunismi tuli tiensä päähän. Se ei toiminut. Hyvä analyysi tilanteesta. Suomi olisi aivan toisessa tilanteessa, jos olisi pidetty markka valuuttana ja hoidettu suhteita Venäjään oma etu edellä Pohjolan Sveitsinä. Nyt on menty EU-edellä Merkelin mukana ja tehty ratkaisuja, jotka ovat olleet kaikki vanhingollisia Suomelle. Asialla ovat olleet "Isänmaan parturit" a'la Mauri Sariola.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Jotain tapahtuu jatkuvasti, vaikka Suomessa media ei aikaansa seuraa, eikä uutisoi mitä esim. Puolassa tapahtuu:
http://www.friatider.se/warszawa-200000-t-gade-mot...

Puolan presidentti päätti puheensa näihin sanoihin: "Muista, että ilman meidän, puolalaisen kansan oikeuksia ja vapauksia, ei ole itsenäisyyttä. Puolustaa näitä oikeuksia, puolustaa tätä vapautta ja puolustaa Puolan itsenäisyyttä. Tämä on sinun vastuullasi. Kiitos."

https://www.consilium.europa.eu/sv/press/press-rel...

Ja Suomessa ei puhuta mitään, vain takuuhinta, preemiot ja kompensaatiot kiinnostavat, entä kun rahat ovatkin EU:n tyhjää ilmaa ilman mitään konkretiaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Saatkos Jani Kuusela trollipalkkiosi euroina vai ruplina? ;)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Samaa voisi kysyä Ollilalta: ”Suomi olisi aivan toisessa tilanteessa, jos olisi pidetty markka valuuttana ja hoidettu suhteita Venäjään oma etu edellä...”

Jani Kuusela

Wikipedian trolli ja dollareina

Jani Kuusela

Mikä kirjoituksessani ei ole Totta?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Esimerkiksi tämä: ”Oliko Suomen valtion talous liian riippuvainen YYA -sopimuksesta ja Neuvostoliiton kaupasta? Kun tämä tukijalka petti, horjahti koko Suomen talous. Tällä hetkellä olemme elvytyksen ja letkuruokinnan varassa.”

http://www.stat.fi/tup/kantilinpito/index.html Tutkaile vaikka noita.

Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #8

Eikö ole Totta että NL:n hajoamisen jälkeen Suomen valtion velka on kohonnut 5 miljardista (jonka edes voi jotenki käsittää) 110 miljardiin jolle ei edes minun laskukone riitä nollien kanssa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset