Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Katsooko Sauli Niinistö formuloita?

Luin Formula F1 -auton kulutuksen olevan 60 litraa sadalla kilometrillä ja yhden osakilpailun kuluttavan noin 300 litraa. Jos kauden aikana ajetaan kaikki 18 kilpailua, on kulutus 5400 litraa. Tällä polttoainemäärällä lämmitän 120 neliöistä taloa kolme vuotta. Siis yhden formula-auton kulutuksella.

Entä paljonko formulasirkus kokonaisuudessaan tuottaa hiilijalanjälkeä? Paljonko esimerkiksi kuluttavat nämä jumbojetit, joilla kalustot lennätetään maanosasta toiseen. Entä se öykkärimäinen elämä formuloiden kulisseissa?

Luulen, että suuri joukko niitä henkilöitä, jotka marssivat ilmaston kuormitusta vastaan, istuvat nyt mukavasti olohuoneen sohvalla nautiskellen Nescafen kaakaota ja kinkkuvoileipää ja katsellen telkkarista formuloita.

Entä presidentti Sauli tai kuningas Jari, niin kuin näistä veijareista uutisoitiin taannoin jalkapallo-ottelussa. Eiköhän Saulikin tapita silmä kovana Kimin tai Bottaksen suorituksia.

Ja nyt sanot, formulasirkus on vain hyttysen ininää ilmastonmuutoksen kannalta. Mutta mieti samalla, että jos uskot yhden ihmisen kulutustottumuksien muuttavan maailmaa - sen että syöt yhtenä päivänä viikossa kasvisruokaa lihan sijaan, miten paljon suurempi muutos saataisiin aikaan lopettamalla formula-,ralli-, ja oikeastaan kaikki nk. sirkushuvit.

Yhden formula-auton kulutuksella asut kolme vuotta öljyllä lämmitetyssä torpassa. Ilmastonmuutoksen torjuminen on priorisointia. Mistä voisi alkaa ensin tinkiä? Oman talon lämmityksestä vai formulasirkuksen lopettamisesta hölynpölynä- tai pitäisikö sanoa hiilidioksidipölynä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Voit ihan vapaasti vastustaa Formula ykkösiä. Mutta on jotenkin vinksahtanutta, että oman toiminnan sijasta kuvittelet, mitä jotkut toiset tekevät ja ajattelevat ja paheksut sitten - niin mitä? Paras aloittaa itse ja itsestä.

Eilisen ilmastomarssin jälkeen monilla somessa on ollut kova tarve kuvitella ja leimata se yli 8000 hengen porukka joksikin epäilyttäväksi (helsinkiläiset, kehä kolmosen sisäpuolella elävät, lentokoneilla lentävä elämysporukka, haihattelijat, hysteeriset, tietämätyömät, harhaanjohdetut...). Kyllä siinä oli mukana ihan tavallisia suomalaisia laidasta laitaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ylen teksti-TV:stä saikin lukea aivan uuden määritelmän. 8000 ihmisestä : ” valtava ihmisjoukko”.

Pisti naurattamaan :)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä
Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Itseasiassa tuo luku on poliisin arvio ihmismäärästä Senaatintorilla tapahtuman alkuvaiheissa. Eduskuntatalolla oli varmaankin 10 000-12 000. Drone-kuvista näkee, miten kutakuinkin hehtaarin alueella joka neliöllä on porukkaa.

Kaikenmaailman surkimuksilla on ollut tänään kova tarve mitätöidä Ilmastomarssia, se on varma merkki siitä, että heillä on löysät housuissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #4

YLE:n toimituskunnasta ei tuollaisia surkimuksia todellakaan löydy.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi Vastaus kommenttiin #4

Oli miten oli, Ylen teksti-tv:lle 8000 ihmistä Helsingissä oli "valtava ihmisjoukko"!
Samaan aikaan Lontoossa Brexitiä vastusti n. 500.000 ihmistä.
Onneksi teksti-tv:n ei tarvinnut keksiä attribuuttia ko. ihmisjoukolle:)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Pekka Haavisto jossain haastattelussa sanoi, että silloin kun Kimi ajaa, miljoonat muut eivät aja.

Jani Kuusela

Pekka Haavisto kertoo ympäristöfilosofi Pentti Linkolan kirjan vaikuttaneen syvästi hänen ajatteluunsa lukioikäisenä. Tuo mainitsemasi typeryys ei kuulosta Linkolan ajatukselta.

Jani Kuusela

Ja kun tähän formulasirkukseen lisätään ne miljoonat testikilometrit, joita autoilla päästellään, rengasralli, öykkärielintaso ja kaikki mikä tähän autourheiluun ylipäätään liittyy, pitäisi se kieltää lailla, jos olisimme oikeasti ilmastonmuutoksesta huolissamme.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jos ilmastonmuutosta vastaan aletaan säätää kieltoihin perustuvia lakeja, niin kannattaa toki keskittyä asioihin, joilla on merkitystä. Energiantuotanto, teollisuuden tuotanto, logistiikka niin tavaroiden kuin ihmisten liikuttelussa. Pienten detaljien kimppuun käyminen kateuden ajamana on lopputuloksen kannalta turhaa ajankäyttöä. Eikä tässä tapauksessa mitenkään suomalaisten päätettävissäkään.

Jani Kuusela

Ei ole suomalaisten päätettävissä, mutta ensiksi voisi aloittaa sieltä, mitä kukaan ei leipänsä eteen todella tarvitse. Tämä formulasirkus on yksi asia. Paljon on muitakin asioita nimenomaan sirkushuvien puolella. "Leipää ja sirkushuveja" - jos näistä ryhdytään priorisoimaan, kannatan jälkimmäistä.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Jani. Kiva, kun on vielä olemassa ihminen, sinä, joka tuot "valosi", meitä valaisemaan, ettet kätke sitä "sngynalle".
Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse Hietanen.

Jani Kuusela

Kiitos Lasse.

"Ja muutamat fariseukset kansanjoukosta sanoivat hänelle: "Opettaja, nuhtele opetuslapsiasi".
40. Mutta hän vastasi ja sanoi: "Minä sanon teille: jos nämä olisivat vaiti, niin kivet huutaisivat".

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Jani kiittämisestä. Fariseuksethan ne olivat yksi "kansanryhmä", ketkä halusivat Hänestä, rohkeasta puhujasta päästä eroon, vaan tämänpäivän fariseukset ovat hätää kärsimässä, kun ei se Jeesuksen, sama henki, olekaan kuollut, vaan on elossa teissä kaikissa rohkeissa kirjoittajissa ja puhujissa. (viim. kirj. virhe)= "sängyn", korjattuna. Lämpimästi sinua ja rakkaitasi Siunaten, Lasse Hietanen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset