Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Pääkaupunkiseudulle muuttaminen kiihdyttää ilmastonmuutosta

Hallituksen politiikka ajaa ihmisiä harvaanasutulta alueelta kaupunkeihin, etenkin pääkaupunkiseudulle. Samalla hallitus miettii, kuinka vähennetään hiilidioksidipäästöjä. Aivan, kuten järjetön maahanmuuttopolitiikka kiihdyttää ilmastonmuutosta väestön siirtyessä köyhemmän elintason maista Eurooppaan, samoin maalta kaupunkiin muutto vaikuttaa suomalaisten hiilijalanjälkeen kasvattaen sitä.

Suomalaisten hiilijalanjälki eli laskennallinen hiilidioksidipäästö asukasta on Euroopan suurimpia. Eniten ilmastoa lämmittäviä päästöjä tuottavat Uudellamaalla asuvat, 17 tonnia hiilidioksidia vuodessa asukasta kohti. Muun muassa asuntojen lämmitys kasvattaa Suomen lukuja varsinkin, kun fossiilisia polttoaineita käytetään lämmitykseen.

Samoin kuten maahanmuuton tulisi kohdistua rikkaista maista köyhempiin maihin, myös maan sisällä tapahtuvan muuton pitäisi tapahtua kaupungeista harvemmin asutuille alueille. Niin pitkään kun maailman meno on nykyisellään, mikään ei tule estämään ilmaston lämpenemistä. Väestörajähdys pitäisi saada ensin kuriin. Sen jälkeen maahanmuutto.

Ei auta, vaikka Uudenmaan asukkaat alkaisivat syödä sirkkoja naudanlihan sijaan. Sillä koska väkeä lappaa lisää niin rajojen ulkopuolelta kuin sisältä, päästöt kasvavat automaattisesti. Maaseudulla asuvia pitäisi tukea pysymään omalla asuinalueellaan luoden edellytyksiä elättää itsensä ja perheensä siellä. Samoin afikkalaisia ja muita köyhemmissä maissa asuvia tulisi tukea pysymään omassa maanosassaan luoden edellytyksiä elättää itsensä ja perheensä siellä. Se on ainoaa järkevää maahanmuutto- ja muuttoliikepolitiikkaa ilmastonmuutoksen näkökulmasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Martti Nurmi

"Maaseudulla asuvia pitäisi tukea pysymään omalla paikkakunnallaan luoden edellytyksiä elättää itsensä ja perheensä siellä."

Mitä oletat ns. valtionosuusjärjestelmällä saatavan aikaiseksi? Muuttaisitko perustetta ratkaisevasti ja miten tekisit sen tällä äänestäjäkuntarakenteella?

Jani Kuusela

Jotta julkinen sektori voi toimia, niin maaseudulla kuin kaupungeissa, tarvitaan valtion tukea ennenkaikkea paikallisille yrittäjille kuntien sijaan. Yrittäjät kantavat julkiselle puolelle tuloja verojen muodossa. Ei tulonsiirtojen muodossa.

Samoin afrikkalaisia, irakilaisia ja muita maahan- ja maanosaantulijoita tulisi tukea yrittäjyyteen omassa maassaan.

Lisäksi tarvittaisiin Pekka Viljakaisen kaltaisia mentoreita, jotka mentoroisivat nuoria startup-yrittäjiä harvaanasutuilla alueilla tai niissä maanosissa, joista väestö siirtyy nykyisin Eurooppaan. Viljakainenhan mentoroi Venäjällä, mikä sekin on tärkeä alue.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Uudenmaan päästöt ovat myös umpeenkasvavan ja autioituvan muun Suomen päästöjä: Uudellamaalla pitää näet tehdä niin kovasti tuottavia töitä, jotta saadaan muu Suomi elätettyä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset