Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Abortti vai oikeus omaan kehoon?

Timo Soinin aborttiteatterin yhteydessä törmäsin useaan otteeseen termiin: "Jokaisella ihmisellä on oikeus tehdä omaan kehoon liittyvät päätökset". Keho on synonyymi sanalle ruumis. Hautaustoimilaki sanoo, että jokaisella ihmisellä on oikeus päättää omasta ruumiistaan, tuhkataanko se vai haudataanko mullan alle. Tätä ennen jokaisella on oikeus päättää kehoaan koskevat päätökset, haluaako olla mies vai nainen, lisääntyä tahi ei, kielikoru tai sormen poikki leikkaaminen - oikeus päättää mitä ruumiillansa tekee. Onko ihmisellä oikeus tehdä kehostaan ruumis? Jos kokee, että on väärää sukupuolta, eikö ole yhtä hyväksyttävää kokea, että on syntynyt väärälle planeetalle? Oikeus omaan ruumiiseen tarkoittaa, että se on oikeus myös tappaa? Toisaalta abortissa tämä oikeus omaan ruumiiseen jää sikiöltä kokematta, koska sitä ei ehdi syntyä. Joku muu tekee sen sinun puolestasi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Sikiö ei ajattele, syntymätön ihminen. Ja ihmisellä on oikeus omaan ruumiiseen

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Sikiö ei ajattele, syntymätön ihminen."

************************************

Kannatan aborttioikeuksia, mutta esim. pari päivää ennen syntymää oleva ihminen on mielestäni ihan ihminen siinä missä pari päivää sen jälkeen syntynyt ihminen ( ei se "ihmisyys" noin vain voi käynnistyä, vaikka ehkä lailla voikin ). Olisi itseltäni täysin tekopyhää laittaa raja siihen missä vaiheessa synnytys tapahtuu. Toki niin voidaan monestakin syystä tehdä.

Se koska "ihminen on ihminen" (ihmisoikeuksilla) on sitten reilusti isompi kysymys. En ole mikään asiantuntija näissä, mutta peruslogiikkakin sanoo paljon... tai sitten ei.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Onko sikiö "keho tai ruumis" milloin?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Aikuiset ihmiset itse määrittelevät sen. Eri maissa/kulttuureissa/uskonnoissa/jne. määrittelyt voivat olla hyvin erilaisia.

Mitään objektiivista moraalia et voi löytää (se olisi melko yllättävää). Valinta mihin uskoo löytyy eri ihmisryhmien sisältä... mihin he lopulta kallistuvat uskomaan. Ja tuokin uskomus voi vaikkapa 1-1000 vuoden aikanakin muuttua paljonkin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jos tarpeeksi pitkälle mennään, spermakin on "ruumis ja keho". Sitähän kirkoissa annosteltava viini ja pala ovat.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #5

Tietenkin. Ei tarvitse jauhaa uskovaisten teesejä. Pitäisi olla itsestään selvää etten ole yleensä niiden puolella. Ymmärrän pitkälti kyllä monenlaisia ihmisiä... joitakin ääriuskovaisiakin, vaikken olekaan heidän puolellaan - se olisi agnostikkona vähän hankalaa.

En nähnyt omassa kirjoituksessa mitään erityistä viallista vielä, eikä tuo kommenttisi niin kamalasti siihen liittynytkään.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #8

Ok. Itse ymmärsin että puhutaan Suomen tilanteesta ja lainsäädännöstä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #9

Itselläni ei ole mitään erityistä valittamista Suomen nykylaista tuon osalta. On usean tutkimuksen osalta todettu että aborttioikeuksien puute aiheuttaa enemmän ongelmia kuin abortin salliminen. Rajat on tuohonkin oltava kuten nyt onneksi Suomessa onkin.

Monessa muussa maassa tilanne tietenkin on ikävämpi.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Aika ajoin kieltämättä tulee olo että on syntynyt täysin väärälle planeetalle. Mutta tämä lienee kuitenkin se paras, meille, ja voi kai sitä jokainen joskus jotain positiivistakin vaikutusta saada aikaan. Tärkeää lienee sekin mitä ihmiskunnan viimeinen olento ajattelee koko tästä ihme sirkuksesta. Mitä tuli kaiken vaivan saldoksi, miten meni noin niinku omasta mielestä ;D Planeettoja lienee noin 9259828050085280100510579957260872680726729627693642264576797376+10 kpl., joten voinen olla väärässäkin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

""Jokaisella ihmisellä on oikeus tehdä omaan kehoon liittyvät päätökset""

------------------------

Niin. Noista kysymyksistä jenkeissä esim. tapellaan ja kunnolla, koska kaikki ovat olevinaan oikeaoppisia - ja omista lähtökohdistaan ovatkin. Mikäli uskoo että nainen päättää omasta kehostaan aina ja sikiö kuuluu pakettiin, niin niillä mennään. Mikäli kokee että sikiö on kehittyvä ihminen ja sillä on oikeus omaan kehoonsa, .... ja nainen tekee päätöksen toisen ihmisen (tässä tapauksessa sikiö) puolesta.... , niin tästä ajattelutavasta seuraa pahimmillaan ajatus että abortti on murha. Ja koska murha aiheuttaa voimakkaita tunnereaktioita on turha ihmetellä miksi aborttia vastustetaan... Pystyn näkemään kummankin tahon puolelta asian ja siksi en mitenkään ihmettele että verbaalitaisteluja tulee eikä kompromissia oikein voi helpolla löytää.

Itse olen aborttien sallimisen kannalla, koska niiden kieltäminen käsittääkseni nykytutkimuksen mukaan aiheuttaa vieläkin suurempia ongelmia. Eli pidän käytännöllisestä kannasta, jossa yritetään löytää pienin-paha/vähiten-ongelmia -linjaus. Näen kyllä ongelmat sitä suurempina mitä pidemmälle sikiön kehitys etenee. Siinäkin pitää olla jotkut rajat kuten lähes kaikessa.

Mutta nämä keskustelut eivät ole sellaisia, missä tietämykseni olisi tarpeeksi hyvä jatkaakseni niitä eli jätän areenan mieluusti muille.

Toni Rintala

"Näen kyllä ongelmat sitä suurempina mitä pidemmälle sikiön kehitys etenee. Siinäkin pitää olla jotkut rajat kuten lähes kaikessa."

Siinähän on raja, se 20. raskausviikko. Senkin jälkeen se on mahdollista tietyissä tapauksissa. Ja menetelmätkin vaihtuu, kun viikkoja kuluu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset