Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Moraalittomuus tappaa sielun

Aikamme kuva on moraalittomuus. Kun mikään ei enää ole olevinaan oikein tai väärin, ihminen luulee pääsevänsä eroon syyllisyydestä. Aiemmassa blogikirjoituksessani osoitin, että moraalin edessä jokainen ihminen on syyllinen. Tämä syyllisyyden, usein alitajuinen, tunne ajaa ihmisen ratkaisemaan asian tavalla tai toisella. Useimmiten se tapahtuu joko arvostelemalla tai tuomitsemalla toisia (moraalinvartija), tai vaihtoehtoisesti hylkäämällä moraalin kokonaan. Aikamme moraalittomuus äityy koko ajan pahemmaksi ja pahemmaksi. Himo, joka moraalittomuudesta syntyy, pyritään täyttämään entistä pahemmalla moraalittomuudella. Lopulta moraalittomuus kuitenkin menettää makunsa. Mikään ei enää tunnu miltään. Käy niin kuin suolalle, joka menettää makunsa. Millä se saadaan enää takaisin suolaiseksi? Se ei kelpaa enää kuin lantakasaan hävitettäväksi. Moraalittomuus tappaa lopulta sielun. Se tappaa mielen elämältä. Mikään ei merkitse enää mitään. Ihmisen mielenterveys romahtaa. Ja lopulta vain siksi, ettei tämä suostu syylliseksi moraalin edessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Hyvää pohdintaa Jani Kuuselalta. " Ihmisen mielenterveys romahtaa. Ja lopulta vain siksi, ettei tämä suostu syylliseksi moraalin edessä."

Länsimainen hyvinvointi perustuu kristillissosiaaliseen moraaliperustaan. Sen alkuperä on, kuten jokainen osaa itse päätellä, Raamatun ilmoittamassa opissa, kristillisessä pelastussanomassa.

Vahvan ihmisen mielenterveys saattaa kyllä kestää kristillisestä moraalista luopumisen.
Merkityksellisempää ja ratkaisevinta on kuitenkin se, minkä blogisti lopuksi tuo esille:
syyllisyydestä ihminen ei vapaudu polkemalla kristillisen moraalin jalkojensa alle.

Jokainen ihminen joutuu aikanaan tuomiolle, tekemään tiliä teoistaan Jumalan edessä.

Jani Kuusela

Olemme jo hyvin pitkällä siinä tilanteessa, jossa voimme nähdä "hävityksen kauhistuksen" ja "turmion iljetyksen" seisovan pyhässä paikassa. Moraalittomuudesta on tullut suvaitsevaisuuden nojalla uusi moraali. Moraalittomuus ei ole enää tuomittavaa, vaan päin vastoin moraali on pantu tuomiolle moraalittomuuden edessä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Olen aivan samaa mieltä. Kehityksen suunta on hyvin lievästi ilmaistuna huolestuttava.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset