Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Kokoomuksen markkinatalousmalli

Markkinatalous ja vapaat markkinat tarkoittavat yksinkertaisuudessaan sitä, että kuka tekee halvimmalla, tyytyy vähimpään, suostuu asumaan vaikka sillan alla, "syömään punaisen lapun tuotteita", voittaa kilpailun. Muille töitä tai urakoita ei ole luvassa. Paitsi isoille pörssiyhtiöille, joissa sama periaate, edullisin alihankkija ja veroparatiisit. Siitä on Kokoomuksen malli tehty. Amen. Eläköön halpatyövoima ja maksimaaliset voitot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jani Kuusela vetää nyt mutkat suoriksi. Ei markkinataloudessa ihan noin itsestään selvästi etsitä aina halvinta mahdollista ratkaisua, sillä se harvoin on tuottavin toimintatapa. Tulosta ja voittoja kapitalistit hakevat, mutta ovat siitä myös valmiit maksamaan. Olennaista on että panokset ovat tuottoja pienemmät. Eihän toiminnasta muuten voittoa tulisikaan.

Kaikein halvinta työvoimaa olisivat orjat, mutta siitä järjestelmästä on luovuttu sen heikon tuottavuuden vuoksi. Orjahan tekee, mitä käsketään. Ei hänen kuulu edes ajatella toiminnan järkevyyttä. Sama koskee halpatyövoimaa. Se on halpaa, mutta harvoin edullista, koska he viis välitävät siitä, mitä ja miten tekevät.

Ei sillä tavoin synny minkään sortin innovaatioita ja niitähän nykyinen työelämä tarvitsee. Jos työntekijän hyvinvointiin ja jaksamiseen ei mitään panosteta, ei synny tulostakaan. Niinpä markkinataloudessa tavoitteen pitää olla tuottavuudessa, ei halpuudessa, koska halvin on heikon tuottavuuden vuoksi ehken sitä kaikkein kalleinta työvoimaa.

Käyttäjän JaniKuusela11 kuva
Jani Kuusela

Nykyajan kaikki innovaatiot, kuten älypuhelin kädessäsi, valmistetaan siellä, missä niiden valmistaminen on halvinta. Ja mitä kautta, Samsungin tai Applen, omistajat saavat parhaat voitot.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Noinhan se menee, mutta ennen kuin tuote siirtyy halpamaiden valmistukseen tarvitaan siihen hyvin monen tason innovaatiota ja työtä, jota halpatyövoima ei pysty tekemään. Miten kehitysmaiden halpatyövoiman asemaa voitaisiin parantaa on iso ja hyvin kansainvälinen kysymys.

Käyttäjän JaniKuusela11 kuva
Jani Kuusela

Urakoiden kansantaloudelliset hyödyt eivät enää pitkään aikaan ole kiinnostaneet päättäjiä. Esimerkkinä Olkiluotu. Suomalaisena työnä se tuottaisi jo nyt meille kelpo energiaa ja turvallisesti. Ja olisi tullut lopulta halvemmaksikin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Olkiluoto on malliesimerkki siitä, mihin halvimman tarjoajan hyväksyminen johtaa. Olkiluodon osalta se merkitsee moninkertaista hintaa ja nimenomaan sen vuoksi, että on keskitytty tarjousten halpuuteen, ei kokonaisedullisuuteen. Onpahan hyvää opetusta. Siitä vain ei ole mitään näyttöä, onko sanoma halvimman tarjouksen kalleudesta vieläkään mennyt perille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #5

"Olkiluoto on malliesimerkki siitä, mihin halvimman tarjoajan hyväksyminen johtaa."

Olkiluoto III on prototyyppi joka myytiin tarjoushinnalla jota Arevan talous ei kestänyt muiden ongelmiensa lisäksi. Lisäksi Siemensin irtautuminen sopimuksesta hidasti rakentamista. TVO sai edullisesti mutta menetti sähkönmyynnissä. Poliitikkoja voidaan nyt syyllistää sähkönmyyntitulojen menetyksestä koska eivät anna rakentaa lisää ydinvoimaloita.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei kokoomus tunne markkinataloutta tai vapaata kilpailua vaan tukee suuria että pienet häviäisivät markkinoita häiritsemästä. Sotesuunnitelma oli suurin puhallus mutta samaa on toteutettu esimerkiksi ensivastepalveluissa ja jätehuollossa, kilpailutukset on järjestetty niin että ainostaan suuret toimijat pystyvät niihin osallistumaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On totta, että kokoomusta on hyödynnetty tehokkaasti "suuren rahan" toimesta lobbailun avulla. Mutta kuitenkin se on nykyisistä varsinaisista eduskuntapuolueista ainoa, joka varauksetta periaatteessa vannoo markkinatalouden nimiin. Kokoomuksessa, kuten muissakin puolueissa, on liian suuri painoarvo poliittisilla broilereilla, jotka ovat alttiita lobbailulle ja hillotolpille.

Juha Hämäläinen

Kauppatieteen opinnot ovat aika hyvin pulkassa, jos on oppinut, että kaikki liiketoiminta perustuu siihen, että ostetaan halvalla ja myydään kalliilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mikään muu talousjärjestelmä ei pysty takaamaan kansalle yhtä tehokkaasti kaikkea sitä, mitä se tarvitsee.

Markkinatalous on sosiologisesti ajatellen väline, joka toimii, vaikkakin sen välineen hyödyntäjillä on toiset intressit kuin kansantalouden näkökulmasta ovat tärkeitä.

Kuten Deng Xiao Ping totesi: "Ei ole väliä minkä värinen on kissa, kunhan se pyydystää hiiren."

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kissan tapoihin kuuluu syödä myös pikkulintuja, oli se raidallinen, musta tahi valkoinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset