Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Ei ole vapaita markkinoita - kartellit jyräävät

Puhutaan vapaista markkinoista. Puhutaan vapaakaupasta. Periaatteessa kyllä. Käytännössä ei. Jos maailmanmarkkinat kuvataan torina, toripaikat ovat ikävä kyllä täynnä. Suuret pääomat ovat miehittäneet ne. Kartellit. Pienyrittäjä ei markkinoilla enää pärjää. Eikä sinne edes pääse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olet hautausurakoitsija. Minkälaiset kartellit jyräävät sillä sektorilla?

Tuo postauksesi oli outo huitaisu. Jokaisella liiketoiminta-alueella vallitsevat omat lainalaisuutensa ja omat markkinatilanteensa.

Jos puhutaan todella suurista markkinoista globaalilla tasolla, niin esimerkiksi voi ottaa vaikkapa raakaöljyn markkinat. OPEC-maat kyllä jatkuvasti pyrkivät "sopimaan" tuotannon rajoituksista, mutta kaikki tuottajat eivät kuulu OPEC-kartelliin eikä OPEC itsekään keskuudessaan sitten yleensä pidä kiinni niistä sopimuksista. Kartellissa on välistävetäjiä, jotka asian vesittävät. Hinnat noteerataan sitten mm. Rotterdamin öljypörssissä täysin vapaasti kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Jani Kuusela

Kyllä. Suomessa oli täydellinen hautauskartelli ennen markkinoille tuloani. Alkaen hinnat oli tonnin luokkaa. Yksi omistaja, monta jälleenmyyjää. Omistajina noin 300 vaurainta hautaussukua. Oli todella vaikea päästä markkinoille, koska jokaisella pienelläkin kylällä oli kaksi toimistoa. Molemmat Suomen Hautaustoimistojen tukun (nykyinen SHT Oy) jälleenmyyjiä pienellä provikalla. Tässä oman, uudenajan hautaupalvelu toimistoni nettisivut: www.hautauspalveluhorisontti.fi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset