Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Talo, jota kodiksi kutsutaan

Kun olin lapsi seitsemänkymmentäluvulla, asuimme maalla kolmessa sukupolvessa. Leipä, liha, kananmunat, kala ja vesi tulivat omasta maasta. Siitä kotipihan pellosta, metsästä, järvestä ja omasta pihakaivosta. Lasten päivähoito tapahtui kotona. Samoin vanhustenhoito.

Mummo, ukki ja ukin sisko (naimaton vanhapiika) osallistuivat kodin töihin. Nykyisin he istuisivat lääkittynä vaipoissa vanhusten palvelutalossa. Lapset, eli me, eivät olleet päivähoidossa, vaan me kirmasimme kotona, ja näimme muun muassa, kuinka ukki katkoi kanoilta kaulat. Päättömät kanat lensivät navetan takana.

Näimme kalojen perkauksen, ja kuinka kissa sai siitä osansa. Näimme hirven paloittelun, viljan leikkuun, kuivaamisen ja jauhamisen jauhoksi. Näimme ja osallistuimme, kun peruna kylvettiin maahan, ja syksyllä nostettiin ylös. Kaikki tapahtui kotona. Työ, lastenhoito, pyykkihuolto, vanhustenhoito...

Nykyisin kodit ovat tyhjillään. Omavaraisuus on nollassa. Uusavuttomuus kasvaa. Olemme riippuvaisia yhteiskunnan kunnallistekniikasta, markkinataloudesta, sähköstä ja kaikesta. Vaikka edelleen voisimme hankkia palan maata, alkaa viljellä sitä, metsästää ja kalastaa, nostaa veden omasta kaivosta, kirnuta oman voimme... kaiken.

Emme sitä tee. Meidät ajetaan aktiivimallia käyttäen maaseudulta kaupunkiin. Kerrostaloihin ja keskitysleireille. Meistä tehdään uusavuttomia ja kykenemättömiä hankkimaan oman leipämme, lihamme ja vetemme omasta maasta ilman välikäsiä, tehtaita ja jalostajia. Onneksi on länsimetro.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Asiallinen kuvaus kehityksestä, joka on johtamassa ihmisiä yhä pahempaan uusavuttomuuteen.

Turvattomuus lisääntyy, yhteisöllisyys heikkenee, ihmisarvoa viedään kuin pässiä narussa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämä taitaa olla tarkoituskin, omavaraisuus ja vapaus päättää omista asioista saattaa olla huono asia yhteiskunnalle joka haluaa ottaa ihmisistä kaiken irti.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kaiken tämän rähinän, pöhinän, itsensä korottamisen, alentamisen, ehdottoman oikeassa olemisen, ihmisjahtien jossa tuomitaan ennen tutkintaa... keskellä elähdyttävästi elämän perusasioiden äärelle vievä blogi.

Pienimmästäkin mielensäpahoittamisen äärellä olisi hyvä muistaa mistä ruoka tulee ja että sähköön tarvitaan muutakin rasia ja pistoke. Ja että kaikilla, jopa sairailla ja Suomen rakentaneilla vanhuksilla on ihmisarvo ja tarve edes hyvään hoitoon - siellä laitoksessa.

Tottakai voi sulkea tv ja olla käymättä näillä palstoilla. Tällaisten persuasioiden äärelle eleettömästi porautuvien hiukan yllättävien tekstien takia kannattaa täällä piipahtaa - herättelemässä omiakin urautuvia ajatuksiaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset