Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Terveet yksilöt oireilevat sairaassa yhteiskunnassa

Yrittäjille on asetettu yhteiskunnassamme täysin kohtuuttomia vaatimuksia. Otan esimerkiksi oman yhden miehen yritykseni tilinpäätöksen. Minulle, joka teen kaiken työn, vastaan yrityksen veloista ja velan panteista, myynnistä ja markkinoinnista, sekä työn laadusta ja onnistumisesta, jää kaiken jälkeen noin 2000 e nettona kuukaudessa.

Se on yrittäjälle ihan kohtuullinen palkka - ei siinä mitään, mutta kun katsomme, paljonko verottaja ottaa liikevaihdostani näemme järjestelmän epäoikeudenmukaisuuden. Verottajan osuus tilikauden liikevaihdosta on 30 000 e nettona (mukaanlukien arvonlisäverot valtiolle päin). Elikkä verottaja ansaitsee liikevaihdostani 2500 e / kk. Maksan siis kaksi ja puolituhatta euroa veroja kuukaudessa. Minulla ei ole mahdollisuus pitää lomia enkä saa lomarahoja. Työni hautausurakoitsijana on vaativaa ja kaiken täytyy onnistua aina sataprosenttisesti.

Kun naisystäväni teki itsemurhan, pidin kuukauden sairauslomaa. Tältä ajalta minulle tuli luonnollisesti tulojen menetyksiä. Sain sairauslomarahaa muistaakseni viitisensataa nettona. Se on melko huvittavaa, koska maksan tuon summan jo Yel ja Tel -maksuina kahdessa kuukaudessa Ilmariselle. Ja sairauslomakuukaudeltakin maksoin Yel-maksuni. Luonnollisesti pidempi sairausloma olisi vienyt yritykseni kassavirran, ja kiinteät sekä juoksevat kuluni olisivat ajaneet yrityksen taloudelliseen ahdinkoon.

Kun yrittäjä ryhtyy harjoittamaan liiketoimintaa, hänen on varauduttava siihen, että myynnistä riittää paitsi palkka itselle, myös toisen palkan verran veroihin. Ironisesti näin hän palkkaa itselleen virkamiehen johonkin julkishallinon virastoon, jonka tarkoitus on ainoastaan kepittää, jarruttaa ja laittaa kapuloita yrittäjän rattaisiin. Eikä verojen maksaminen tietenkään valtiolle riitä, lisäksi täytyy kerätä varoja työeläkekassaan ja muihin vakuutusmaksuihin.

Yrittäjät ja yritykset rahoittavat julkisen sektorin palveluita keräämällä nettoveroja. Silti julkinen sektori kohtelee yrittäjää kuin kapista koiraa. Sairasta. Yhteiskuntamme on monella tapaa kasvanut kieroon. Se on sairas. Olen tiennyt ja aistinut tämän aina, mutta vasta yrittäjänä toimiminen on avannut silmäni, kuinka sikamainen se todellisuudessa on.

Surullisinta tässä kaikessa on se, että julkisen vallan edustajat eivät itsekään pelin henkeä ymmärrä. Lohdutuksena turvaudun J. Krisnamurtin ajatukseen: "Ei ole terveyden merkki, että on sopeutunut sairaaseen yhteiskuntaan". On turha kysyä mistä johtuu ihmisten ahdistus ja masennus. Terveet yksilöt oireilevat sairaassa yhteiskunnassa.

Tämä on tietysti vain yksi, kapea näkökulma yhteiskuntamme sairauteen. Olisi oma bloginsa kirjoittaa asioista laajemmin. Ottaa kantaa työttömien kyykyttämiseen, maahanmuutto-ongelmiin, veroparatiiseihin tai niiden aiheuttamaan köyhyyteen. Oma bloginsa olisi kirjoittaa siitä, kuinka 1 % ahneimmista omistaa 80 % koko maapallon taloudellisista resursseista, tai kuinka samalla kun toiset kuolevat nälkään, toiset kamppailevat liikalihavuuden kanssa. Maailmassa ei ole köyhyyttä, on vain ahneutta. Ja se on tehnyt maailmasta paikan, jossa terveet alkavat sairastaa, ja henkisesti sairaimmat yksilöt saavat mellastaa mielivaltaisesti.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Ei ole yrittäjäystävällistä ei, ja kuinka me yrityksiä kaipaisimmekaan mutta ei tuo byrokratia/verot siihen houkuta joten työpaikkoja jää syntymättä.

Itsellä on ollut idea jo jonkin aikaa mutta olen sen verta mukavuudenhaluinen etten lähde edes yrittämään, kakkosluokan kansalaisena ei ole halua omassa maassa olla.

Tsemppiä sulle!

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Itse olen kokenut yrittämisen Suomessa yllättävän helpoksi. Pyrokratia on yksinkertaista ja verotusta on helppo suunnitella.

Käyttäjän JaniKuusela11 kuva
Jani Kuusela

Minkä alan yrittäjä olet? Onko työntekijöitä? Millaista on verosuunnittelusi?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kuluttajatuotteita. Ei työntekijöitä, tuotanto alihankkijaverkoston avulla. Ei velkaa, ei juoksevia kuluja. Oman palkan sivukulut minimiin, vähennykset maksimiin. Ja jossain vaiheessa kannattaa harkita ainakin osittain tuotannon siirtämistä ulkomaille. Tälläinen yrittäminen voi kannattaa Suomessa.

Käyttäjän JaniKuusela11 kuva
Jani Kuusela Vastaus kommenttiin #4

Kuulostaa siltä ettei hautausurakointia voi tuolla konseptilla tehdä. Eli olen tarvinnut velkaa kalustoon, on juoksevia ja kiinteitä kuluja. Vähennysten osalta on se mikä on, mutta koska osa tuotteista on tuontitavaraa niin niistä ei alv.vähennystä, mutta myyntihintaan se lisätään tietty.

Juha Hämäläinen

Onneksi sinulla riittää asiakkaita takuuvarmasti. Kuopattavien määrä vain kasvussa. Täältä tullaan vauhdilla.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kuulostaa kohtuuttomalta, siis nuo verot! Enemmän veroja kuin tuloja...

Kirjoitat että muutama prosentti ihmisistä omistaa miltei kaikki maailman pääomat - Mielestäni tämäkin on sairasta - Nämä ihmiset tekevät kaikkensa minimoidakseen veronsa (veroparatiisit, valtioiden verojärjestelmät suosivat miljonäärejä ja miljardöörejä). Eihän rikkaudessa mitään pahaa ole sinänsä. Suomikin tarvitsisi enemmän pääomia ja varakkaita ihmisiä maksamaan veroja ja pistämään rahansa likoon yrityksiin ja kuluttamaan.

Mutta jos kaikki pääomat ovat vain hyvin pienen eliitin omistuksessa, niitä suojellaan kaikin mahdollisin konstein veroilta (esim. Sipilän vakuutuskuoret). Liian harvoin kulutetaan kotimaassa, eikä riskisijoituksiin hennota käyttää varoja. Kun Omia pääomia ja rahoja suojellaan liikaa, ne eivät hyödytä riittävästi yhteiskuntaa.

Yhteiskunta siis tarvitsee hyvin tienaavia ja pääomia omistavia ihmisiä enemmän, mutta toisaalta pääomien siirtyminen vain muutamien käsiin on pahasta. Sekä vasemmisto- että oikeistopuolueet ovat hyväksyneet verokäytäntömme, joka suosii vahvasti suurpääomaa muiden kustannuksella.

Tulevaisuudessa työpaikkoja on luultavasti entistä vähemmän? Mistä verot? Robottivero yms? Ongelmat ovat globaaleja, joten ratkaisutkin pitäisi olla. Esimerkiksi tällä hetkellä syntyvyys Afrikasssa on liian suurta. Perheillä ei ole varaa elättää lapsiaan, joten monet tytöt myydään prostitoiduiksi Eurooppaan ja myös pojat hakevat parempaa elämää Euroopasta. Auttamalla Afrikka jaloilleen autamme samalla myös Eurooppaa.
Ongelmaa ei olisi, mikäli työvoiman tarve olisi hyvin suurta, mutta kun tulevaisudessa ei ainakaan hanttihommiin tarvita paljon väkeä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset