Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Valtakunnansyyttäjä toivottaa Jari Sillanpäälle voimia!

–  Sen luulen tietäväni, miltä Jari Sillanpäästä on tuntunut, että voimia hänelle! Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen sanoo Ylen haastattelussa. Tällä hän viittaa julkisuuden tuomaan "lisärangaistukseen", josta hän käyttää nimitystä häpeäpaalu.

Sillanpää sanoo käyttäneensä (met)amfetamiinia kolme vuotta. Hänen ei ole tarvinnut rahoittaa aineidenkäyttöään rikoksilla, kuten kohtalotoverinsa, joista suurin osa päätyy vankilaan kolmen vuoden käytön jälkeen - usein jo vuosi riittää.

Nämäkin ymmärtävät toisiaan. He tietävät mitä on etsiä ruiskuunsa täytettä. Amfetamiinin käyttäjistä suurin osa joutuu syyllistymään rikoksiin rahoittaakseen käyttönsä. Heillä ei ole julkista isopalkkaista virkaa tai viihdetaiteilijan kansansuosiota. Heidän häpeäpaalunsa ei ole julkisuus vaan isät, äidit, sukulaiset ja tuttavat.

Huumeriippuvuus tuhoaa tärkeimmät ihmissuhteet. Sekä käyttäjä että käyttäjän lähipiiri kokevat epäonnistumista ja häpeää. Jotenkin jää sellainen kuva, että rikoksesta tuomittu valtakunnansyyttäjä kokee olevansa enemmän uhri kuin syyllinen. Hän samaistuu Jari Sillanpäähän.

Koko kansan suosikki on myös uhri - ei syyllinen. Hänen huumekärynsä ei ole sama asia kuin jos jokin tavallinen amfetamiininkäyttäjä olisi kärynnyt ratista. Sellainen, joka näyttäytyy meille pohjasakkana. Voiko valtakunnansyyttäjä samaistua myös heihin - jokaiseen narkkariin, joita ei riepottele julkisuus vaan muut voimat? Toivottaako hän jaksamista heille, jotka istuvat vankeudessa? Tai heidän läheisilleen? Käykö armo oikeudesta myös heille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

En hyväksy päihteissä ajelua, mutta huumeiden käytöstä ei pidä ketään rankaista.

Siksi dekriminalisointi olisi hyvä asia myös Suomessa, mallia Portugalista tai Norjasta.

Lisäksi olisi hyvä tunnustaa, että kuka tahansa voi olla huumeiden käyttäjä. Harvat ovat ongelmakäyttäjiä, suurin osa hallitsee aineiden käytön.

Norja: Huumepolitiikka ja laki

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249181...

Asiantuntiaryhmä haluaa lopettaa huumeilla pelottelun ja kauhistelun!

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248965...

"Simojoen mukaan ihminen ei kuitenkaan ole välttämättä yhtään sen enempää rappiolla, vaikka hän käyttäisi huumeita suonensisäisesti.
Mutta:
- Muotoilen sen näin, että onhan kynnys pistämiseen pääsääntöisesti korkeampi kuin polttamiseen, Simojoki sanoo.

Samalla Simojoki mainitsee, että on kuitenkin olemassa suonensisäisten huumeiden satunnaiskäyttäjiä, jotka ovat perheellisiä ja käyvät töissä aivan normaalisti."

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801192200681029...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Yleensäkkin uskonnollisilla ihmisillä on tapana antaa vaikka mitkä perseilyt anteeksi.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Mahtaakohan Teppo Syvärilä soutaa vai huovata (kuva)(=; ? Vai muuten vain johdattelee asian väärille raiteille.

Jos alkuunkaan ymmärsin, mitä Jani Kuusela yritti sanoa (korjaa Jani jos olen väärässä)kysymys ei ollut huumeiden käyttämisestä sinällään, vaan se oli vain esimerkkinä siitä, kuinka molemmat hyväosaiset - valtakunnan syyttäjä ja viihdetaiteilija - kokevat itsensä enemmän uhriksi kuin syylliseksi. Ja tuo jos mikä on huolestuttavaa - etenkin valtakunnansyyttäjän tasolla. Nissinen ei tainnut ymmärtää sinällään "kauniin eleensä", toivottaa voimia Sillanpäälle, uhriutumis-/syyllisyys-/samaistumisaspektia.

Molemmat hyväosaiset rikoksen tekijät ikään kuin korottavat itsensä tavallisten ihmisten yläpuolelle ja uhriutumalla tekevät julkisuudesta osarangaistuksen. Samalla unohtuu, että vähäosainen rikoksentekijäkin kärsii "lisärangaistuksen" syyllisyytenä ja häpeänä omalla kohdalla sekä tuttava- ja sukulaispiireissä.

Jotenkin noin ymmärsin blogaajan viestin. Tärkeä aihe, osuvasti ja koskettavasti kirjoitettu.

Taru Elkamalle: Mihin viittaat blogaajan aiheeseen kuulumattomalla, alatyylisellä vihjaisulla uskonnollisiin ihmisiin? Olen kuullut viitteitä, että valtakunnansyttäjällä olisi sama uskonnolinen tausta kuin pääministerillä. Voitko varmistaa? Kiinostaisi.
Itsellä ei ole tekemistä ko. viiteryhmien kanssa.

Jani Kuusela

Oikein ymmärsit mitä halusin puheenvuorossani sanoa. Kiitos.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Satulinnan asukkaita molemmat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset