Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Ministeri Orpo ei aio lisätä Saimaannorpan suojelutoimia

  • Kuva: Itä-Suomi lehti
    Kuva: Itä-Suomi lehti

Saimaannorppa asuu ainoana maailmassa vain Suomessa, samoin kuten Suippohuulisarvikuonoja elää ainoastaan pienillä alueilla Afrikan etelä- ja itäosissa. Tarkemmin sanottuna Saimaannorppa, tuo esihistoriallinen luonnon ihme, asuu Saimaalla Savonlinnan seudulla. Se asustaa täydellisessä harmoniassa ikikallion kanssa. Suomi ja Savonlinna sijaitsee prekambrisen Fennoskandinavian kilven keskellä, missä on koko maapallon vanhin kallioperä.

Saimaa rinnastettiin Niagran putousten, Himalajan vuorten ja Grand Canyonin kanssa kymmenen suurimman Luonnon Ihmeen joukkoon. Saimaan ainutlaatuisuuden ydin on Saimaannorppa, joka asuu maailman vanhimmilla kallioilla. Saimaannorppa on ainoa hyljelaji koko maailmassa , joka jäi jääkauden seurauksena makean veden puolelle.

Itä-Savo lehden mukaan Ministeri Petteri Orpo ei aio muuttaa asetuksia Saimaannorpan suojelemiseksi. Mietin, että Saimaannorpalle käy pian kuten Nokialle. Valtiovallan toheloinnin vuoksi Nokia piti myydä halpatyövoiman maihin. Saimaannorpalle on käymässä vielä huonommin. Siltä ei viedä vain rahoja, vaan myös henki. Rahoilla tarkoitan sitä ulkomaisen valuutan määrää, mikä saataisiin maahamme, jos Saimaa tuotteistettaisiin kuten Niagra tai Grand Canyon. Enkä tarkoita, että Saimaanorpan pesimä- tai asuinrauha myytäisiin turismin alttarille vaan ihan jotain muuta. Se, jolla on ymmärrys, se ymmärtäköön.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JaniKuusela11 kuva
Jani Kuusela

Saimaata, oopperajuhlia ja Kolin kansallismaisemaa voisi markkinoida aivan hyvin yhtenä säilyneenä Paratiisin osana maailmassa. Ainoa muistutus kuolevaisuudesta ovat itikat iltaisin ja öisin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Petteri Orvon haasteena on oma virkamieskuntansa, jonka juuret löytyvät MTK:sta ja SAKL:sta. Kannattaisi mielummin kuunnella tiedeyhteisöjä kuin edunvalvontajärjestöjä. Oikeastaan suurin osa MMM:n virkamiehistä pitäisi laittaa dispoon. Muuten jää ministeri Orvosta sama paskan jälkimaku kuin Koskisesta. Saimaannorppa todennäköisesti kestää vielä yhden kokoomusministerin, muttei ehkä yhtään keskustaministeriä.

Martti Kauppila

Samaa norppaa löytyy myös Laatokasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset