Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

"Tervetuloa yrittämään", sanoi muukalainen maahantulijalle.

Kun ensimmäiset ihmiset elelivät maan päällä, he elivät sovussa, koska jokainen heistä oli yrittäjä. Uusille tulokkaille annettiin lapio kouraan ja sanottiin: ”Tervetuloa yrittämään! Tämä maa elättää sinut, mikäli kuulut heimoomme.” Ja niin lähti uusi kokelas yrittämään saada leipänsä kalliosta.

Mutta kun kansa kasvoi liian suureksi, yrittäjiä oli jo liikaa. Kaikki eivät enää eläneet yrittämisellään. Kun muut yrittäjät näkivät tämän, kävi heitä sääli. He tarjosivat huonosti meneville yrittäjille työtä. Aluksi työ toteutettiin alihankintana. Myöhemmin, kun populaatio kasvoi, siirryttiin keräämään veroa, jonka tarkoituksena ei ollut tehdä ketään rikkaaksi, vaan ruokkia köyhät. Luotiin sosiaaliturva.

Ahneus kuitenkin voitti. Myöhempi hallitsija, joka nousi julkiselta sektorilta, muutti verorahoilla oman olonsa mukavaksi, mutta kansalle antoi vain sen verran, että tulivat hädin tuskin toimeen.

Koska syntyi yhä suurempia julkisin varoin toteutettuja työyhteisöjä ja erilaisia uusia ammatteja, alkoivat työtä tekevät tiedostaa arvonsa suhteessa työnantajaan – syntyi ammattiyhdistyksiä. Ammattiyhdistykset ja julkinen sektori laittoivat viimeiset yrittäjät niin ahtaalle, että yritysten piti ryhtyä tekemään "verotussuunnittelua" tai mennä nurin – ei ollut muita vaihtoehtoja.

Verorahoilla maksetaan tällä hetkellä paljon enemmän työtä kuin mitä yritykset yhteiskunnalle veroina kantavat. Ulkomaan kauppaa on aivan liian vähän. Nettoveroja kannetaan kehnosti. Koska julkisen sektorin paisumisen ja ammattiyhdistysliikkeiden myötä suomalaisen työn hinta on noussut, ei kilpailukykyä globaaleilla markkinoilla ole.

Ne suomalaiset yrittäjät, jotka saavat ulkomaankauppansa kukoistamaan, takaavat tulevaisuuden hyvinvoinnin. En usko, että peliala riittää pelastamaan Suomea. Tarvitaan tuote, jota muilla ei ole. Ehkä tulevaisuuden liikevoitto tehdään myymällä maailman puhtainta luonnon vettä. Ja tulijoille sanotaan: ”Tervetuloa yrittämään!”

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset