Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Pomojen palkalle raja - sidotaan firman heikoiten palkattuun?

Viime päivinä on uutisoitu työeläkevakuutusyhtiöiden johtajien huippu palkoista ja ylimitoitetuista eduista. Pitäisikö Suomessa tehdä kansalaisaloite, joka rajoittaisi Sveitsin mallin mukaisesti johtajien palkan maksimissaan 12-kertaa yrityksen matalinta palkkaa isommaksi. Jos laki astuu Sveitsissä voimaan, yritysjohtajien kuukausipalkka voi olla enää enintään firman heikoimmin palkatun vuositulojen verran. Saisiko tällainen aloite Suomessa puolelleen yhtä suuren väkijoukon kuin homojen yhdenvertainen avioliittolaki tai turkistarhauksen kieltämiseen tähdännyt kansalaisaloite?

Jos meillä olisi laki, joka rajoittaisi johtajien palkan maksimissaan 12-kertaa yrityksen, valtion tai kunnan matalinta palkkaa suuremmaksi, yrityksen johtajan tienatessa 30 000 € /kk, pitäisi yrityksen matalimmin palkatun henkilön saada vähintään 2500 €. Mikäli taas esimerkiksi työeläkevakuutusyhtiön pomo kuittaa 50 000 euron kuukausi palkan, pitää yhtiön pienituloisimman saada vähintään 4167 euron palkka.

Esimerkiksi oman työeläkevakuutusyhtiöni johtaja ansaitsee kaikkine etuineen parissa kuukaudessa saman summan kuin oman yritykseni koko liikevaihto on vuodessa – mikä onkaan siis suhde omaan tai työntekijöideni palkkoihin? Aionkin jatkossa tarkoin tutkia, minkä Suomessa toimivan työeläkevakuutusyhtiön johtajien palkkiot ovat kohtuullisimmat, ja valita tässä suhteessa kilpailukykyisimmän eläkesäästöfirman YEL- ja TyEL -vakuutuksiani varten. Kehotan kaikkia yrittäjiä kilpailuttamaan tällä tavoin työeläkevakuutusyhtiönsä.

Lähteet:

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2013112217751694_ul.shtml

http://www.taloussanomat.fi/raha/2013/11/08/sveitsilaiset-sen-keksivat-johtaja-ei-saa-tienata-liikaa/201315603/139

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomea ja Sveitsiä ei kannata verrata toisiinsa. Sveitsissä on suora kansandemokratia ja Suomessa on edustuksellinen demokratia.

Olli Polli

Eikö Suomen systeemiä voisi jo kutsua petokselliseksi kleptokratiaksi ?

Jani Kuusela

Kansalaisaloite on askel kohti suorempaa demokratiaa. Suuret rattaat liikkuu hitaasti. Kansalaisaloitteiden kautta suomalaiset voivat harjoitella lakialoitteiden tekemistä.

Martti Laines

Kehotat yrittäjiä kilpailuttamaan eläkevakuutusyhtiönsä. Et kuitenkaan edellisessä kappaleessa salli yrittäjien kilpailuttaa rektytoitavia johtajiansa, vaan heidän työsopimusehdot on saneltava yrityksen ulkopuolelta.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Tyelliä ja yelliä tarjoavien firmojen johtajana voisi kai menestyä lähes kuka vaan.
Raha virtaa lain määräämänä sisään ihan ilman mitään tekemättä ja paletin romahtaessa ollaan kuitenkin kaikki kusessa.

Meidän eläkefirman edustajalle sanoinkin että jos laki ei määräisi niin penniäkään en laittaisi teidän rahastoihin.
Nekin rahat jos tallettaisi tilille niin pienemmällä byrokratialla ne sieltä saisi jos ja kun tarve iskee...

Jani Kuusela

En tiedä millainen yrityspuolen tuntemuksesi, mutta oletan että tiedät, ettei YEL- ja TyEL -maksuja voi kilpailuttaa. Kehotan yrittäjiä sen sijaan valitsemaan työeläkevakuutusyhtiökseen sellaisen yhtiön, jonka johtajien palkoissa on jonkinlainen kohtuullisuus - vaikkapa tuo 1:12 sääntö.

Esimerkiksi Nokian osakkeenomistajien kannalta oli hyvin ikävää, ettei tällaista 1:12 lakia ollut käytössä. Elop käytännössä varasti osakkeenomistajien omaisuutta hirvittävillä jättipalkkioillaan. Puhumattakaan yrittäjien nettoveroilla kustantamista julkissektorin johtajista tai eläkevakuutusmaksuilla rahoitettavista työeläkevakuutusyhtiöiden pomoista.

Taisto Merilä

”Saisiko tällainen aloite Suomessa puolelleen yhtä suuren väkijoukon kuin homojen yhdenvertainen avioliittolaki tai turkistarhauksen kieltämiseen tähdännyt kansalaisaloite?”

Minulle sopii tiukempikin rajaus, mutta havaintojeni perusteella joudun kysymään, että mistä suomalaiset sitten voisivat olla tyytymättömiä ja kateellisia, jos ei palkoista?

Jani Kuusela

"mistä suomalaiset sitten voisivat olla tyytymättömiä ja kateellisia, jos ei palkoista?"

No vaikka ruotsalaisten tai norjalaisten palkoista ;)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ehdotus olisi loistava ja rajoittaisi varsinkin jukisen sektorin ahneutta. Jos esimerkiksi valtion suurin palkka olisi 12 kertaa minimitoimeentulon verran, eli jotakuinkin 12x460€=5520, jonka pitäisi ilman muuta riittää kenelle tahansa julkisista rahoista maksettavaan palkkaan. Olkoon kyse sitten ministereistä tai minkätahansa alan erikoisosaajasta tai asiantuntijasta!

Yksityinen sektori on sitten eri asia, mutta senkin ahneutta kahlitsisi eniten julkisen sektorin matalammat palkat!

Jani Kuusela

Osuit asian ytimeen. Työttömyyskassan ja Kelan työttömyyspäivärahojen saamisen ehtona on, että YEL-työtulo on vähintään 8 520 euroa vuodessa. Kun tämä jaetaan kahdellatoista kuukaudella, saadaan 710 euroa kuukaudessa. Näin ollen työeläkevakuutusyhtiön johtajan suurin mahdollinen palkka voisi olla 12 x 710 eli 8520 € / kk. Luulisi sillä pärjäävän jokaisen ihmisen.

Nyt pelkästään Kevan johtajatteren palkka on kolminkertainen edellä esitettyyn summaan nähden. Näistä yksityisistä työeläkevakuutusyhtiöistä puhumattakaan. Ilmarisen ja Varman johtajien palkat etuineen on lähempänä miljoonaa kuin viittäsataatuhatta euroa vuodessa.

Jani Kuusela

Myös kunnanjohtajien palkat tulisi suhteuttaa pienituloisimpiin kuntalaisiin, tai päinvastoin pienituloisimpien kuntalaisten minimitoimeentulo tulisi suhteuttaa kunnanjohtajan palkkaan.

Esimerkiksi Raumalla kunnanjohtaja tienaa 13 000 € / kk, joten minimitoimeentulo nousisi 460:stä tuhanteensataan euroon. Tai sitten kunnanjohtajan palkka tulisi kohtuullistaa 460 euron minimitoimeentuloon elikkä 460 x 12 = 5520 €. Eikös se olisi Rauman kokoisen kaupungin johtajalle ihan kohtuullinen korvaus. Palkka maksetaan kuitenkin kokonaisuudessaan "oikeata työtä" tekevien verorahoista.

Jani Kuusela

>> Käsitys kohtuullisuudesta konkretisoituu, kun maksimi ja minimi sidotaan toisiinsa. Samalla, tietyllä tavalla, minimipalkan käsite saa tunnustuksen. Yksityinen voi tässä toimia palkkajohtajana, joten niin Kevan kuin yksityisten/"yksityisten" (lailla säädeltyä perustuvaa toimintaa kun on) Varman, Ilmarisen ja muiden pienempien eläkevakuutusyhtiöiden johtajiston palkat (sekä etuudet poistoon) odottavat reipasta kohtuullistamisremonttia. Kuta pikemmin, sen parempi.Sveitsiläinen lakiesitys sopii kohtuuden (ja yhteiskunnallisen kestävyyden) peräänkuuluttajana esimerkiksi koko maailmaan.">>

Ei lisättävää. Tärkeät asiat vaativat toistoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset