Elokuun viimeinen päivä ja aivan tavalliset hautajaiset Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.

Onko hautausurakointi toiselle kuopan kaivamista?

Myönnän, että olen muokannut tätä blogikirjoitusta usempaan otteeseen ennen julkaisua. Olen pyrkinyt rauhoittumaan ja etsimään mahdollisimman objektiivista näkökulmaa tuodessani esiin uusimpia, itseäni hetkeksi pois tolalta työntäneitä, valheellisia väitteitä.

Yritän esittää asiat asioina syyllistymättä itse yhtä ala-arvoiseen toimintaan kuin mitä kirjoitukseni käsittelee. Jo hetkeksi poikkesin blogissani pois sen alkuperäisestä aiheesta, hautausurakoinnista, mutta arvoisien kollegoideni erikoisen toiminnan vuoksi kirjoittamista on syytä jatkaa.

Kun markkinoille ilmestyy kilpailija, normaali yrittäjä ryhdistäytyy ja alkaa panostaa omaan yritykseensä. Hän lisää mainontaa, luo tarjouksia, kohentaa ilmettään, investoi ja pyrkii parantamaan palveluaan; siis miettii miten hänen yrityksensä pysyy kilpailussa mukana. Näin tekee myös huippu-urheilija, hän alkaa treenata yhä kovemmin, hankkii uusia sponsoreita ja lisärahoitusta, ja ennen kaikkea hän keskittyy omaan tekemiseensä.

 Mutta ei hautausalalla; kun alalle ilmestyy kilpailua, hautausalan perinteiset toimijat eivät lähde parantamaan omaa tekemistään, vaan kokemukseni mukaan aloittavat valtavan loanheittokampanjan. Omaan tekemiseen keskittymisen sijaan hautausalan toimijat alkavat keskittyä yksinomaan kilpailijan tekemisiin. Median kautta on toistuvasti rummutettu, että alalle syntynyt kilpailu olisi heikentänyt palvelun laatua. Uusia yrittäjiä ja heidän toimintatapojaan on mollattu ja heidän tarjoamiaan uusia, vaihtoehtoisia tuotteita on haukuttu edessä - ja alan tapaan - erityisesti takanapäin.

Näyttää siltä, että koska tämä loanheittokampanja ei ole Savonlinnan suunnalla purrut, on kiusanteko siirtynyt henkilökohtaiselle tasolle. Olen yksi näistä uusista yrittäjistä, joka on viime aikoina joutunut kokemaan loukkaukset omissa nahoissaan. En olisi koskaan avannut tätä blogia, jos hautausalalla olisi suhtauduttu kilpailijoihin asiallisella ja terveellä tavalla.

Hautausala on johdonmukaisesti syyllistänyt uusien toimijoiden lisäksi myös asiakaskuntaa, joka ei välttämättä halua maksaa asianmukaisen toiminnan kannalta tarpeettomasta rekvisiitasta, kuten: hienot toimitilat keskustassa, ruskeat nahkasohvat, tammipöydät ja verovapaat Binzin tai Nilssonin tehtaan autot.

Ei ole asiakkaiden vika, jos hautausalalla on ”liikaa” toimijoita, eikä jokaiselle toimijalle riitä useita satoja asiakkaita vuodessa. Alan yrittäjien lähtökohta on se, että jokainen uusi, mahdollisesti perinteisiä toimijoita edullisempi yrittäjä on näitä ”liikatoimijoita” – vain vanhoilla, hautausalan prameuteen, kartellisoituneisiin hintoihin ja vanhanaikaisiin toimintatapoihin urautuneilla toimijoilla olisi oikeus olla alalla. Jos tarjontaa on enemmän kuin kysyntää, pitäisi markkinamekanismin huolehtia alan siivouksesta.

Varsinainen syy, tai provokaatio tähän kirjoitukseen on kirjoituskoneella kirjoitettu nimetön kirje, jota on levitelty ympäriinsä ainakin Savonlinnassa hautausalan sisällä. Kirjeen sisältö antaa aiheen harkita kunnianloukkaussyytteen nostamista. Kirjeessä esitetään täysin perättömiä väittämiä, joiden tarkoituksena on paitsi sabotoida liiketoimintaani myös loukata minua henkilökohtaisesti.

Väittämissä esitetään muun muassa, että en maksa työntekijöistäni veroja, tai että syyllistyn sopimusrikkomukseen julkissektorin palveluissani. Kaikkein julkeimpia väitteitä en häveliäisyyssyistä halua edes tuoda tässä esille. Tarkoitus on kuitenkin ilmiselvä – loukata ja mustamaalata minua ja liiketoimintaani.

Kun kävin selvittelemässä asiaa savonlinnalaisten hautaustoimistojen kanssa, sain selville, että tämä kirjoituskoneella kirjoitettu nimetön kirje olisi toimitettu heille postitse. Velvollisuudentuntoisina yrittäjinä yksi heistä oli viivytyksettä toimittanut tämän nimettömänä hänelle tulleen kirjeen julkissektorin asiakkailleni, joiden hämmennys oli tietenkin suuri.

Poliisin on luonnollisesti vaikea aloittaa rikostutkintaa, koska kirjeen kirjoittajasta ei ole toistaiseksi mitään tietoa. Mikä mahtaisi olla nimettömän kirjoittajan motiivi? Kuka haluaisi tietoisesti vahingoittaa minua, perhettäni ja kovalla työllä aloitettua liiketoimintaani? Kirjeen sisältö huomioiden kaikki viittaa siihen, että näiden valheellisten väitteiden esittäjä toimii myös itse hautausalalla. Kenelläkään toisella ei olisi motiivia, tai edes tietoa esittää väitteitä, joiden sisältö vaatii hautausalan ja vieläpä paikallisten olosuhteiden tuntemista. Tätä voi itse kukin tykönänsä tuumailla.

Samalla kun selvittelin tätä kirjeasiaa viime viikolla, sain kuulla paikallisen kollegani ja kilpailijani suusta luennon kuinka ala-arvoista toimintaa minä harjoitan. Excuse me! Tunsin oloni hetken aikaa hyvin pieneksi, sillä hautaustoimistoyrittäjä istui korkeaselkäisessä nahkatuolissaan tammipöytänsä takana. Asiakkaille varatut istuimet olivat kovin vaatimattomia hänen rinnallaan. Tämä kuvastaa alan yleistä asennetta. Käytännössä ala on vuosikymmeniä määritellyt mikä on riittävän arvokasta ja miten paljon sen pitää maksaa asiakkaalle.

En olisi ihminen, ellei jokainen mitätöivä sana saisi jotakin aikaiseksi kulkiessaan, erään kilpailijani minusta hienotunteisesti käyttämää termiä lainaten, ”pönttöpääni” lävitse. Ainakin se saa minut puolustautumaan. Tietysti voisin olla myös hiljaa ja niellä kaiken uskoen vanhaan sananlaskuun, että se joka toiselle kuoppaa kaivaa, itse siihen lankeaa. Hautausalalla tuo kuopan kaivaminen ei ole kaukaa haettu ilmaisu Silmänisku.

Summa sumarum; kaiken kaikkiaan todella mielenkiintoinen ala; suosittelen kaikille joilla on Teflon-pinta, valikoiva kuulo, tai vähintään elefantinpaksu nahka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Konstit on monet, kun omia bisneksiä halutaan suojella kilpailulta.
http://www.kauppalehti.fi/omayritys/ts+onnibus+kor...

Ja joskus ne konstit uppoavat Arkadianmäelläkin kuin veitsi voihin.
http://www.rautatiematkustajat.fi/EU_RATAPAKETTI4_...

Vuosikymmeniä sitten vitsailin kauppaopistoon menneelle kaverilleni, että perusta hautaustoimisto, kun asiakkaat eivät varmasti lopu. Kaverini tunsi jo opiskeluaikoinaan kaupallista alaa paremmin kuin minä tietäessään, että se on puhkikilpailtu ala.

Bisnestä se on hautausalakin, mutta olet tainnut saada seisovat vedet liikkeelle.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Jani Kuusela

Hautausalan tilannehan on ollut se, että käytännössä on ollut vain yksi hautausalantukkukauppa, SHT Tukku Oy, joka on luonut markkinoille kartellin. Jos esimerkiksi katsotaan Savonlinnan kokoista kaupunkia, siellä voi olla kolme tai neljä hautaustoimistoa, mutta koska käytännössä ne kaikki myyvät saman valmistajan arkkuja, asiakkailla ei ole ollut todellista valinnanvaraa.

Oikeastaan siis ei ole ollut kuin yksi hautausliike, jonka palveluksessa kaikki hautausalanyrittäjät ovat velvoitettu toimimaan. Jos tulet alalle ohi Hautaustoimistojen liiton ja SHT Tukku Oy:n "harvainvaltaa", sinut luokitellaan ala-arvoiseksi toimijaksi.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Ylipäätään urakointi ja yritystoiminta on toiselle "kuopan kaivamista."

Emme kai me asiakkaat ole sitä mieltä, että vapaaseen markkinatalouteen kuuluva saman alan yritysten kilpailu olisi pahasta. Kai ne kuopan kaivajat ja kivien rattaisiin heittäjät tulevat useimmiten saman alan kilpailevien yritysten toimesta. Usein kai ns. perinteisten, kauan toimineiden yritysten toimesta.

Sellainen totuus, että jokaisella alalla on joku, joka on edellä muita, ja se onkin sitten arpaa kuinka se tila saavutetaan. Mutta näin kuitenkin on.

Toisaalta kun samalle alalle tulee runsaasti kilpailua, puhutaan samalla pudotuspelistä. Vain parhaimmat selviytyvät...

Vaikea juttu, mutta kiitos halpis-arkkuvihjeestä jonka taannoin annoit. Sellaiselle tulee tarvetta, jos lääketieteeseen on uskomista. Ovat mitanneet kysyttyäni elonpäivieni keskimääräisen ajan.

Tulisin ostoksille, mutta kun olet Savonlinnassa ja minä mansessa nääs.

En nyt ihan heti kehtaa ostaa, enkä sovittakaan. Menisi vähän mustan puolelle nääs.

Toivon kuitenkin menestystä firmallesi.

Jani Kuusela

Kiitos Markku kommenteistasi blogissani. Toivon, että lääketiede ei olisi ajan tasalla kohdallasi. Sitä on mahdoton asettua toisen asemaan tuossa kohtaa. Niin pitkään kun on terveyttä sitä ajattelee olevansa kuolematon. Itse olen tehnyt hautaustestamentin, vaikka en vielä tietoisesti kuolemaa teekään.Ekoarkussa mennään, ja yrittäjä saa olla kuka tahansa kuka niitä tuotteita myy:-). Tuhkauksen jälkeen tuhkan saa levittää Kokkokalliolle Saimaan rannalla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Esittämäsi väitteet riittävät rikosilmoituksen tekoon ja ovat valheina sen verran törkeitä, että sen tekeminen on jo velvollisuutesi. Rikostutkinnan tehtävä on selvittää nimettömänä esiintyvä syyllistä. Poliisilla on välineet siihen, ei se ole sinun tehtäväsi.

Jani Kuusela

Onko teille kukaan koskaan sanonut kädenpuristuksen yhteydessä: "Näkemiin, ei ollut kiva tavata." Näin minulle todettiin kun olin kirjeineni käynyt kuulemassa ensin luennon siitä, miten ala-arvoista toimintaa harjoitan. Ja toisaalta siitä, kuinka pitkään kyseinen hauturi itse oli toiminut alalla, ja kuinka ylevän erinomainen hän oli minuun verrattuna. Hetken jo luulin itsekin, ettei minulla ole lupa toimia alalla. Niin vakuuttava hän oli. Lähdin hammasta purren ja luolamies reaktiota pidätellen.

Heikki Härmä

Kunniallista ja korrektia lähtöä me kukin toivomme osaksemme.
Eihän tämä elämän taaperrus ole niin mitään ansiomitalia ansainnut, mutta lähtökuvioon pitäisi meidän itsekunkin kiinnittää huomiota enemmän kuin sadantuhannen häihin.

Onkohan kenellä lähtölaskenta alkanut?

Jani Kuusela

Jokainen ihminen on laulun arvoinen... Elämä on arvokas lahja ja jokainen on ansainnut muistoansa kunnioittavat hautajaiset. Niiden ei tarvitse maksaa omaisuutta. Ja myös vähävaraisella ihmisellä täytyy olla oikeus saada arkukseen muutakin kuin lastulevyä ja keinokuitukangasta. Sarasvuo opasti, että yrittäjän täytyy ymmärtää asiakkaiden tarpeita. Niin on asian laita myös hautausalalla.

Kaikkien tarpeet eivät ole samat. Toisen muistoa kunnioittavat hautajaiset voivat olla täynnä prameutta, toinen haluaa jotakin vaatimattomampaa. Hautausurakoitsijan täytyy osata tunnistaa tämä. Siksi erilaisia tuotteita sekä konsepteja täytyy oppia sietämään. Tämä ala kaipaa suvaitsevaisuutta. Kaikkien toiminta ei tarvitse olla juuri samannäköistä, makuista ja hajuista.

Käyttäjän HannuIkonen kuva
Hannu Ikonen

Eikö Se ole ennenkin nähty että kateus on kaikkein pahin kilpailija... En voi muuta kun että olen ylpeä mitä olet saanu kovalla työllä aikaseksi ja kun uusi yrittäjä on kyseessä niin pakko on kilpailla hinnalla.. Ja kokemusta saa tekemällä ja sehän riittää kun asikkaat ovat tyytyväisiä ja teidän tapauksessa omaiset.. Tsemppiä sinulle ja hannalle :)

Käyttäjän TimoParkatti kuva
Timo Parkatti

Oululaiset perinteiset vanhat hautaustoimistot tekevät juuri tuota ihan samaa, käyvät salaa kuvaamassa autoani ja tekevät sitten lehtijutun missä on minun ja heidän hienoin auto rinnakkain ja sitten mollataan etteivät pakettiautot ole vainajan kuljetus autoja, mutta silti he itsekkin siirtelevät vainajia samanlaisilla pakettiautoilla :)

Jani Kuusela

Kiitos kun jaat näitä kokemuksia täällä. Olen nähnyt samanlaista loanheittoa kaikkialla Suomessa, vaikka esimerkiksi "legendaarinen" Monosen hautaustoimisto käyttää harmaita pakettiautoja viranomaiskuljetuksiin Helsingissä.

Silti on uutisoitu ikään kuin uudet toimijat olisivat tuoneet "pakettiautot" tulessaan alalle. Lukijoille on annettu virheellisesti ymmärtää, että vain uudet toimijat toimisivat pakettiautoista muunnetuilla hautausautoilla. Mutta nyt kun oikeustieteelliset ruumiinavaukset keskittyvät jatkossa vain yliopistollisiin sairaaloihin, ei kuljetuksia edes pysty järjestämään, ellei hautausauto ole tehty pakettiauton koriin. Autossa näet täytyy olla vähintään neljä kuljetuspaikkaa.

Käyttäjän TimoParkatti kuva
Timo Parkatti

juurikin näin ja itsekkin olen yhteistyössä suomen ekoarkun kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset